Na hlavný obsah

Poľsko sa chystá predávať nadbytočné vakcíny proti covidu

Dôvodom je aj klesajúci záujem o očkovanie v krajine.

Poľsko sa chystá predávať nadbytočné vakcíny proti covidu
Ženy odchádzajúce z očkovacieho centra. Foto: TASR/AP

Poľsko sa chystá predať nadbytočné dávky vakcín proti ochoreniu COVID-19. Záujem o očkovanie medzi Poliakmi klesá, pričom preparáty konzorcia Pfizer/BioNTech a AstraZeneca majú relatívne krátku dobu použiteľnosti, píše v utorok (13. 7.) denník Gazeta Prawna.

Prvá zásielka približne štyroch miliónov dávok vakcín by podľa neho mohla odísť už tento týždeň do Gruzínska a na Ukrajinu. Záujem má tiež vraj Vietnam alebo Austrália.

Varšava predpokladá, že do konca roka predá do ďalších krajín desiatky miliónov dávok vakcín proti covidu, ktoré predtým nakúpila. Ich počet sa bude odvíjať od dopytu v samotnom Poľsku.

Rozhodnutie vlády je najjasnejším dôkazom toho, že záujem o očkovanie medzi Poliakmi klesá, píše denník na svojom webe s tým, že pri niektorých zásobách vakcín Pfizer/BioNTech a AstraZeneca môže počas dvoch mesiacov prejsť expiračná lehota.

„Preto sme začali rokovania o ich predaji,“ uviedol šéf kancelárie premiéra a súčasne vládny splnomocnenec pre očkovanie Michal Dworczyk.

Klauzula o predaji

Predaj nevyužitých dávok vakcín proti ochoreniu do tretích krajín podľa denníka umožňuje dohoda s farmaceutickými spoločnosťami dohodnutá Európskou komisiou pri nákupe vakcín. Jedinou podmienkou je, že predávajúci na preparátoch nesmie zarobiť.

Poľské úrady zároveň sľubujú, že budú mať vždy v zásobe niekoľko miliónov dávok vakcín. Varšava má tento rok podľa zmlúv podpísaných s farmaceutickými firmami dostať takmer 100 miliónov dávok vakcín.

Poľsko očkuje proti tejto chorobe od decembra minulého roka. V krajine, kde žije približne 38 miliónov obyvateľov, zatiaľ zdravotníci aplikovali ľuďom 31,5 milióna dávok preparátov. Zhruba 15 miliónov Poliakov je úplne zaočkovaných, napísala tlačová agentúra PAP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet