Na hlavný obsah

Poľsko spúšťa lotériu, aby motivovalo ľudí k očkovaniu proti koronavírusu

Prvých výhercov už oznámili.

Poľsko spúšťa lotériu, aby motivovalo ľudí k očkovaniu proti koronavírusu
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

V Poľsku vo štvrtok (1. 7.) začala lotéria, ktorou sa vláda snaží motivovať obyvateľov krajiny na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Účastníci môžu vyhrať autá, elektrické kolobežky či peniaze. Podmienkou účasti je plné očkovanie proti chorobe a plnoletosť, napísal spravodajský server TVN24.

Počas prvých hodín sa podľa šéfa kancelárie premiéra Michala Dworczyka zaregistrovalo do lotérie vyše 200 000 ľudí a prvých niekoľko stoviek už získalo aj výhry.

Lotéria potrvá do konca septembra. „Nech sa očkuje proti covidu. Je to šanca na návrat do normálu aj príležitosť vyhrať!“ láka Poliakov na svojom webe poľská vláda. Sľubuje pritom niekoľko zlosovaní, v ktorých budú môcť účastníci vyhrať až štyrikrát.

Každý deň budú môcť ľudia získať 200 zlotých (cca 44 eur) alebo 500 zlotých (vyše 110 eur), raz týždenne potom 50 000 zlotých (viac ako 11 000 eur) alebo elektrickú kolobežku.

V mesačnom zlosovaní je v hre 100 000 zlotých (vyše 22 000 eur) alebo vozidlo značky Toyota Corolla. Vo finále lotérie sa bude hrať o milión zlotých (takmer 222 000 eur) či auto Toyota C-HR. Spolu sa podľa poľských médií medzi výhercov rozdelia ceny v hodnote 22,7 milióna zlotých (vyše 5 miliónov eur).

Záujemcovia o výhry sa musia registrovať na určených miestach. „To je možné od 1. júla do 30. septembra, ale do žrebovania sa človek zapája až dňom úplného zaočkovania,“ opisuje denník Gazeta Wyborcza.

Boj proti ďalšej vlne

„Ak nedosiahneme dostatočnú úroveň preočkovanosti, budeme musieť počítať so štvrtou vlnou covidu. V dôsledku toho nemožno vylúčiť žiadne situácie, vrátane lockdownu,“ vyhlásil minulý týždeň pri oznamovaní detailov lotérie Dworczyk.

„Vyzývame na registráciu a očkovanie. Je to úloha pre nás všetkých. Musíme zintenzívniť úsilie, aby sme sa vyhli ďalšej vlne,“ dodal.

V Poľsku, kde žije zhruba 38 miliónov obyvateľov, je podľa agentúry PAP zatiaľ plne zaočkovaných vyše 13,2 milióna ľudí. V Poľsku je tak druhou dávkou zaočkovaných takmer 35 percent populácie. Pre porovnanie na Slovensku hlásili v stredu (30. 6.) 28 percent obyvateľov zaočkovaných oboma dávkami.

Poľské ministerstvo zdravotníctva za posledný deň zaregistrovalo 98 nových potvrdených prípadov koronavírusu a 23 úmrtí v súvislosti s covidom. Celkovo rezort od začiatku pandémie registruje cez 2,8 milióna infekcií a viac ako 75 000 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet