Na hlavný obsah

Popoludňajšie horúčavy vystriedajú na večer búrky, upozorňuje SHMÚ

Výstraha 2. stupňa pred horúčavami pribudla dvom okresom.

Popoludňajšie horúčavy vystriedajú na večer búrky, upozorňuje SHMÚ
Ilustračné foto. Foto: Počasie SHMÚ RTVS/Miroslav Mäsiar

Slovensko v stredu (28. 7.) opäť prežíva horúci deň. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na popoludnie výstrahu druhého stupňa pred vysokými teplotami pre okresy Nové Zámky a Trebišov. Pre zvyšok južného Slovenska je v platnosti výstraha prvého stupňa.

V spomínaných okresoch môže ojedinele teplota vystúpiť na 35 stupňov Celzia, výstraha platí od 14.00 h do 18.00 h.

V celom Bratislavskom kraji a okrese Senica platí výstraha prvého stupňa od 13.00 h do 18.00 h, teploty sa tu môžu maximálne pohybovať na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia.

Rovnaká výstraha platí od 14.00 h pre okresy Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Veľký Krtíš, Košice, Košice okolie, Michalovce, Sobrance, Rožňava, Komárno, Levice, Nitra, Dunajská Streda, Galanta, Senica, Humenné, Prešov, Snina a Vranov nad Topľou.

„Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ upozorňujú meteorológovia.

Večer sa treba pripraviť na búrky

Takmer pre celé územie Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Bez výstrahy je iba päť okresov celkom na východe Slovenska. V Trenčianskom a Žilinskom kraji treba s búrkami počítať od 16.00 h, na zvyšku územia, okrem Prešovského a Košického kraja, od 19.00 h. Dva kraje na východe Slovenska by podľa predpovedí mali s búrkami počítať od 20.00 h.

Búrky môžu byť sprevádzané intenzívnymi lejakmi, vetrom s rýchlosťou do 85 kilometrov za hodinu aj krúpami. „Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,“ dodáva SHMÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko