Na hlavný obsah

Poslanci OĽANO pripravujú uznesenie na podporu LGBTI komunity a iných menšín

Pripomínajú, že zákony musia chrániť každého rovnako.

Poslanci OĽANO pripravujú uznesenie na podporu LGBTI komunity a iných menšín
Účastníčka drží transparent počas pochodu sexuálnych menšín v Belehrade 15. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Poslanci koaličného hnutia OĽANO pripravujú parlamentné uznesenie, ktorým sa chcú prihlásiť k hodnotám tolerancie, slobody a rovnosti pred zákonom. V sobotu (24. 7.) o tom informoval poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.

„Maďarsko je príkladom krajiny, kde postupne okliešťujú práva a slobody sexuálnych menšín. My na Slovensku chceme vyslať opačný signál. Signál tolerancie a ľudskosti,“ vyhlásil Čekovský s tým, že návrh uznesenia doručí skupina poslancov OĽANO do parlamentnej podateľne v najbližších dňoch. Národná rada bude o návrhu rokovať v septembri.

Toto uznesenie vyjadrí podporu a uznanie všetkým menšinám a komunitám žijúcim na Slovensku, medzi nimi aj ľuďom hlásiacim sa k LGBTI.

Poslanec podotkol, že práva príslušníkov sexuálnych menšín na Slovensku nie sú na takej úrovni, aká je bežná vo viacerých krajinách Európskej únie a „v niektorých oblastiach sú degradovaní“.

„Ľuďom z LGBTI komunity legislatíva kladie rôzne prekážky v ich partnerskom a rodinnom živote,“ pripomenul s tým, že súčasná vláda sa už vo svojom programovom vyhlásení zaviazala k zlepšeniu zákonov, ktoré upravujú oblasť majetkových práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko