Na hlavný obsah

Potkan pohrýzol covid pozitívneho pacienta. Košická nemocnica mala problém s hlodavcami

Pacient vraj nemal následky po uhryznutí.

Potkan pohrýzol covid pozitívneho pacienta. Košická nemocnica mala problém s hlodavcami
Košická UNLP mala problém s potkanmi. Foto: RTVS, TASR

Potkan pohrýzol pacienta v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP). Ležal tam s covidom. Hlodavec vnikol na kliniku, ktorá patrí medzi staršie budovy. Zdravotnícke zariadenie tvrdí, že priestory a okolie pravidelne deratizuje.

Potkan zablúdil na Kliniku infektológie a cestovnej medicíny a vošiel k pacientovi do izby. Následne ho pohrýzol. RTVS na to upozornil zamestnanec nemocnice. „Na infekčnom oddelení máme problém s potkanmi,“ napísal v stanovisku.

Pacient je aktuálne doma

Nemocnica incident potvrdila. „Pri snahe pacienta odstrániť tohto hlodavca z izby ho hlodavec pohrýzol. Samozrejme, zamestnanci okamžite riešili situáciu, potkana zlikvidovali,“ uviedla pre Rádio Slovensko hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Pozrite si video, ktoré poslala diváčka RTVS:

Pacient je už doma a následky po uhryznutí vraj nemal. Kliniku a okolie po probléme deratizovali. Zariadenie tvrdí, že to robí pravidelne.

„Naši zamestnanci realizovali aj príslušné stavebné úpravy tak, aby sa do budúcna zamedzilo, aby k takejto situácii ešte vôbec došlo,“ dodala Krišková.

Ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo, ako plánuje postupovať, aby sa podobná situácia v nemocniciach neopakovala. „K spomínanej udalosti sme kontaktovali nemocnicu, tá nás informovala, že klinika a jej okolie boli precízne deratizované,“ zareagovalo.

Ako na to reagovať?

Uhryznutie potkanom je pre človeka nebezpečné, upozornila Anna Ondrejková z košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie. Hlodavce totiž prenášajú viaceré choroby – napríklad leptospirózu či tularémiu.

„Ako prvé treba určite nechať, aby krv z rany chvíľu vytekala, potom ju treba vyčistiť,“ vysvetlila.

Po uhryznutí sa môžu objaviť horúčky, bolesť hlavy, malátnosť alebo kožná vyrážka. Okamžite treba vyhľadať lekársku pomoc. Často je nutné nasadiť antibiotiká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny