Na hlavný obsah

Pracovníci domovov sociálnych služieb dostanú pandemickú odmenu

Prilepšiť si môžu až o 422 eur.

Viac ako 46 000 zamestnancov najrôznejších zariadení sociálnych služieb dostane za starostlivosť o klientov počas druhej vlny pandémie odmeny. Stáť to bude spolu viac ako 31,5 milióna eur. Potvrdil to v stredu (28. 7.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Ľudia, ktorí počas núdzového stavu od októbra do mája pracovali v niektorom zariadení sociálnych služieb na polovičný a väčší úväzok, dostanú v hrubom odmenu 500 eur, čo je v čistom 422 eur.

Tých, ktorí pracovali menej ako na polovičný úväzok, čaká odmena 250 eur v hrubom, teda 216 eur v čistom.

„Za posledný rok som týmto ľuďom veľakrát ďakoval za to, ako sa starajú o tých najzraniteľnejších počas covidu. Starali sa o nich dobre aj podľa všetkých štatistík porovnaní s krajinami Európskej únie. Vychádza to tak, že sme mali prakticky najmenej úmrtí v zariadeniach sociálnych služieb,“ zdôraznil Krajniak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým v prvej vlne pandémie bolo v karanténe naraz len desať domovov sociálnych služieb, v druhej vlne ich bolo spolu až 289. Izolovaní preto neboli len klienti domovov, ale aj zamestnanci.

V tom čase ministerstvo zaviedlo 405-eurový infekčný príplatok, ktorý mal slúžiť ako motivácia pre zamestnancov v červených zónach, aby nezutekali od klientov. Mimoriadne odmeny pre zamestnancov domovov vníma pozitívne aj opozícia.

„Ukázalo sa, ktorí zamestnanci sú nenahraditeľní. Keď má prísť tretia vlna, musíme s nimi pracovať už teraz, aby nám neodišli,“ poznamenal nezaradený opozičný poslanec Richard Raši (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko