Na hlavný obsah

Pre pandémiu mnoho detí stratilo pohybové návyky, množia sa úrazy pri cvičení

Zvýšil sa aj výskyt obezity u mladých ľudí.

Úrazy pri bežnom cvičení či obezita. Taká bola realita na hodinách telesnej výchovy po návrate detí do škôl. Telocvikári hovoria o strate pohybových návykov. Rezort školstva plánuje do škôl pritiahnuť odborníkov na šport, ktorí dosahy pandémie zmiernia. Kľúčovú úlohu však majú rodičia ešte počas leta.

„Prvý mesiac po návrate sme chodili na vychádzky a mala som dva úrazy pri chôdzi. Rozviazaná šnúrka, rozbehla sa, spadla a zlomila si ruku. To sú zbytočné úrazy, ktoré by sa nemali stávať,“ hovorí učiteľka telesnej výchovy Anna Butkovská.

Počas lockdownu boli deti väčšinou zatvorené doma, mnohé podľa telocvikárov namiesto pohybových krúžkov sedeli pred počítačom alebo televízorom. Ich metabolizmus sa spomalil.

Pozrite si reportáž RTVS:

Okrem straty pohybových návykov trápi mnohé deti priberanie. V niektorých prípadoch až obezita. Najnovšie sú podľa údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne obézni najmä mladí ľudia vo veku 15 až 20 rokov.

Účinným liekom je podľa pediatričky Marty Špánikovej najmä pohyb. Odborníci odporúčajú navýšiť hodiny telesnej výchovy.

Skvalitniť hodiny telesnej výchovy plánuje aj rezort školstva prostredníctvom športových trénerov.

Počas prvej vlny pandémie hovorilo ministerstvo o športových poukazoch v hodnote 700 eur, ktorými by rodičia deťom zaplatili krúžky počas celého roka. V súčasnosti už nepovažuje poukazy za riešenie. Pracuje na novom opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko