Na hlavný obsah

Pre podvody s mäsom žiadajú hydinári zmenu legislatívy

Prípadov falšovania označovania jeho pôvodu je podľa nich množstvo.

Pre podvody s mäsom žiadajú hydinári zmenu legislatívy
Spracovanie hydiny. Foto: TASR

Pre prípady falšovania označovania krajiny pôvodu hydinového mäsa na Slovensku žiada Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) o zmenu legislatívy. Vznikla by tak povinnosť okamžite stiahnuť klamlivo označené mäso z trhu, a ihneď by sa odobrala licencia prevádzkam, ktoré falšujú pôvod potravín. Informovali o tom v piatok (16. 7.) predstavitelia ÚHS.

Zintenzívniť sa podľa ÚHS musí aj dohľad a kontroly dodržiavania legislatívy v prebaľovacích a rozrábkových prevádzkach na hydinové mäso a zaviesť povinnosť označovania výrobcu mäsa a krajiny pôvodu mäsa na hornej etikete výrobku v zornom poli spotrebiteľa.

Falšovanie pôvodu

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR zaznamenali podľa ÚHS v prvom polroku 2021 dva prípady falšovania označovania krajiny pôvodu hydinového mäsa. ÚHS si však myslí, že ich je oveľa viac.

Vo februári inšpektori zistili, že prebaľovacia firma zo Slovenska na dodacích listoch neuvádzala krajinu pôvodu hydinového mäsa a systém vysledovateľnosti krajiny pôvodu sa nedal preukázať, čo je v rozpore s nariadením Európskej komisie.

Ďalšia prebaľovacia spoločnosť mala v máji uviesť do obchodnej siete 120 ton hydinových výrobkov – kurča chladené a kuracie zadné štvrťky chladené – klamlivo označených pôvodom SR, pričom slovenský pôvod nevedela preukázať.

Tým porušili zákaz umiestňovať na trh klamlivo označené potraviny. V oboch prípadoch išlo podľa ÚHS o klamanie spotrebiteľa a stáli za tým prebaľovacie spoločnosti, v ktorých na prevádzke nie je stály veterinárny dozor.

V súčasnosti sú v SR iba tri veľké hydinové bitúnky na kurčatá so stálym veterinárnym dozorom a až 47 prebaľovacích a rozrábkových prevádzok.

V ostatných prevádzkach zväčša chýba stály veterinárny dozor a často ponúkajú mäso dovážané zo zahraničia, povedal riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Spresnil, že dávajú mäso „do akcií za extrémne nízke ceny, ktoré sú výrazne nižšie ako výrobné náklady a ceny slovenských producentov hydiny“.

Garancia slovenského pôvodu

Preto je podľa ÚHS dôležité, aby spotrebiteľ pri nákupe hydinového mäsa uprednostňoval hydinové mäso, ktoré sa spracovalo na slovenských hydinových bitúnkoch a nie mäso od prebaľovacích spoločností.

„Túto informáciu sa spotrebiteľ spolu s krajinou pôvodu dočíta priamo na etikete výrobku. Iba tak má garanciu slovenského pôvodu hydinového mäsa a najmä jeho kvality a čerstvosti,“ uviedol riaditeľ ÚHS.

„Obchodné reťazce by takisto mali trvať na tom, aby im dodávateľ jasne a preukázateľne deklaroval pôvod dodávaného mäsa,“ uzavrel Molnár s tým, že aj spotrebitelia v stravovacích zariadeniach by mali mať informáciu nielen o pôvode hydinového mäsa, ale najmä o jeho výrobcovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika