Na hlavný obsah

Pred Národnou radou SR protestuje dav ľudí, polícia použila slzotvorný plyn

Skandujú rôzne protivládne heslá.

Pred Národnou radou SR protestuje dav ľudí, polícia použila slzotvorný plyn
Na snímke protestujúci proti vládnym opatreniam pred NR SR 23. júla. Foto: SITA

Pred Národnou radou SR sa v piatok (23. 7.) zhromaždil dav protestujúcich ľudí. Protestujú proti vládnym opatreniam. Z davu počuť heslá ako „Máme toho dosť!“, „Slovensko si nedáme!“, „My sme tu doma“, „O nás bez nás“, „Odstúpiť“ či „Za mreže“.

Protestujúci sa snažia dostať do budovy parlamentu, ktorú strážia bezpečnostné zložky. Tie museli použiť slzotvorný plyn, aby odohnali dav od hlavného vchodu. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil, že pri proteste došlo k zraneniu policajtky.

Protestujúci tiež hádzali na sklené dvere parlamentu krabice s mliekom a vajcia. Pred budovu neskôr prišli aj ťažkoodenci, ktorí vytláčali demonštrantov od hlavného vchodu.

Premiér: Agresia voči policajtom je neprípustná

Premiér Eduard Heger (OĽANO) k protestom poznamenal, že sú súčasťou demokracie, je však dôležité, aby prebiehali pokojne. „Je neprípustný akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom,“ uviedol v stanovisku, ktoré poskytol Úrad vlády SR.

„Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich pre to, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ doplnil.

Kollár hovorí o zlyhaní polície

Kollár pre TASR skonštatoval, že „je fatálnym zlyhaním polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere budovy NR SR“.

„Tí ľudia, samozrejme, že bojujú proti niečomu. To neznamená, že ich budeme obuškovať alebo striekať vodnými delami či budeme na nich púšťať slzotvorný plyn. Keby to policajti zvládli a boli vonku zátarasy, tak sa nič takéto nestane,“ uviedol.

Protesty sa podľa neho vymkli spod kontroly. Kovaříka sa bude pýtať, prečo k tomu došlo a že ho bude brať na zodpovednosť. „Je to nemysliteľné, aby to došlo do takéhoto štádia,“ uviedol s tým, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala naň pripraviť.

„Je to ďalšie preukázanie neschopnosti ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktorého chceme v NR SR opäť odvolávať. To, že dnes polícia nedokáže zvládať situáciu, si myslím, že predseda parlamentu správne popísal,“ myslí si opozičný poslanec Juraj Blanár (Smer-SD).

Polícia uviedla, že „prijala adekvátne opatrenia za účelom zabezpečenia verejného poriadku“, pričom využila aj antikonfliktný tím, a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia. „Nakoľko účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení,“ dodala s tým, že „využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku“.

Remišová odsúdila agresívne prejavy

Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti napísala, že odsudzuje agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom, kde dav zranil policajtku. Útoky na políciu označila za absolútne neprípustné.

„Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je ale neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona. Demonštrácie, ktoré aktívne podnecuje aj Robert Fico (Smer-SD), sprevádza chaos, porušovanie zákona a rozdeľovanie spoločnosti,“ skonštatovala.

Smer je na strane protestujúcich

Pred davom demonštrantov vystúpili aj opoziční poslanci za Smer-SD. Podpredseda strany Ľuboš Blaha vyhlásil, že Smer je na ich strane. „Chceme vás ubezpečiť, že sme s vami a budeme bojovať proti očkovaciemu fašizmu, budeme dnes v parlamente bojovať za vás,“ zakričal do megafónu. Po jeho boku stáli aj Ladislav Kamenický a Richard Takáč.

K protestom vo štvrtok (22. 7.) vyzýval na sociálnej sieti aj na svojej internetovej stránke predseda ĽSNS Marian Kotleba. Zdôraznil, že je potrebné, aby boli protestujúci pred budovou parlamentu o deviatej ráno a zabránili tak poslancom dostať sa do parlamentu a vôbec začať schôdzu k nižšie spomínanému zákonu, „pretože, keď sa už hlasuje, tak už tých poslancov ovplyvniť neviete“.

Otázne je, či to prejde

Poslanec Andrej Stančík (OĽANO) obhajuje chystané opatrenia a očkovanie. „Hlavná pointa vakcinácie je, aby sme zabránili ťažkým priebehom covidu, odľahčili naše nemocnice a zabránili hromadnému zomieraniu ľudí,“ vysvetlil v rozprave.

„Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme,“ doplnil poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Otázka je, či má koalícia dostatok hlasov, keďže už niektorí poslanci z jej radov avizovali, že Green Passy nepodporia, pripomenul Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Popoludní má zasadnúť ešte klub Sme rodina. Jeho členovia, ako sa v kuloároch šepká, by mali dostať pri hlasovaní voľnú ruku. OĽANO, SaS a Za ľudí zatiaľ tvrdia, že sú jednotní a vládne opatrenie podporia.

Opozícia odmieta, aby očkovaní dostali výrazne väčšie výhody ako neočkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko