Na hlavný obsah

Pred parlamentom protestujú stovky ľudí, odmietajú očkovanie aj nosenie rúšok

Prišli vyjadriť svoj nesúhlas s novelou, o ktorej rokujú poslanci.

Pred parlamentom protestujú stovky ľudí, odmietajú očkovanie aj nosenie rúšok
Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu 24. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. V sobotu (24. 7.) dopoludnia prišli demonštrovať stovky ľudí. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov.

V priestore pred Viedenskou bránou Bratislavského hradu poobede pribudlo demonštrujúcich, vzrástol aj počet policajtov, ktorí strážia vstup do budovy parlamentu.

Protestujúci očakávajú, ako v parlamente dopadne hlasovanie o novele, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, a teda tých, ktorí sú zaočkovaní, negatívne testovaní, či tých, ktorí prekonali ochorenie.

Demonštranti odmietajú prijatie tejto novely. Kritizujú vládu i poslancov parlamentu. Tvrdia, že nie sú rešpektované ústavné práva obyčajných ľudí. Hovoria o občianskej vojne či očkovacom fašizme.

Pandémiu popierajú a očkovanie odmietajú

Pred mikrofónom pred demonštrujúcim davom sa strieda viacero rečníkov. Hovoria o národnom povstaní, o boji za právo a slobodu, žiadajú demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby.

Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu 24. júla 2021 v Bratislave.Foto: TASR
Foto: TASR

Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu nového koronavírusu označujú za podvod. Medzi protestujúcimi sú mladí i starší ľudia, taktiež aj deti.

Prítomných policajtov vyzývajú, aby si zložili prilby a pridali sa k protestu, niektorí im aj nadávajú a vyhrážajú sa im, pýtajú si od nich identifikačné údaje. Keď polícia posilňovala stráž v okolí parlamentu, kričali „gestapo“.

Z priestoru pred parlamentom a Bratislavským hradom sa ozýva piskot i skandovanie hesiel ako „hanba“ či „nevzdáme sa“. Viacerí protestujúci držia v rukách štátne vlajky i transparenty.

Napätie sa na chvíľu vyostrilo, keď niekto z davu hodil do policajtov fľaše. Samotní rečníci vyzvali prítomných, aby do policajtov nič nehádzali. Konflikty sa na mieste snaží riešiť aj policajný antikonfliktný tím.

Davu sa prihovárajú opoziční poslanci

Pred dav pravidelne chodia viacerí opoziční poslanci, najmä z ĽSNS či z mimoparlamentného hnutia Republika. Protestujúcich informujú o dianí v parlamente a povzbudzujú ich v demonštrácii. Predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) vyzvali, aby využil právo veta a návrh novely stiahol z rokovania parlamentu.

Po poslednom vystúpení opozičných poslancov sa protestujúci chceli dostať cez stojacich policajtov do parlamentu. Neskôr hromadne volali na tiesňové číslo 158. V okolí protestu bola na niekoľko minút aj obmedzená trolejbusová mestská hromadná doprava.

Protest trvá od piatka (23. 7.) rána, keď sa dav protestujúcich dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Začiatok piatkovej demonštrácie sprevádzali potýčky protestujúcich s políciou či novinármi. Polícia neskôr dav vytlačila pod schody vedúce k parlamentu, kde protestujú doteraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko