Na hlavný obsah

Pred Talibanom utieklo do susedného Tadžikistanu už takmer 350 Afgancov

Pri prekračovaní hraníc zahynuli dve malé deti.

Pred Talibanom utieklo do susedného Tadžikistanu už takmer 350 Afgancov
Na snímke afganskí vojaci. Foto: TASR/AP

Za posledné dva dni prišlo do Tadžikistanu 347 utečencov zo susedného Afganistanu, kde militantné hnutie Taliban dobýja čoraz viac okresov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na pohraničnú stráž tejto najmenšej stredoázijskej krajiny.

Ľudia podľa správy hraničnej služby „utiekli pred Talibanom, aby si zachránili život“, píše štátna agentúra Khovar s tým, že pri prekračovaní hraníc zomreli dve bábätká.

Utečenci vrátane približne 64 chlapcov a 113 dievčat prišli z afganskej provincie Badachšán a priniesli so sebou aj stáda hospodárskych zvierat, uviedli tadžické úrady s tým, že od nich skonfiškovali aj tri a pol kilogramu narkotík.

„Tadžická pohraničná stráž, vedená humanistickými princípmi a dobrým susedstvom, umožnila afganským utečencom vstúpiť (do krajiny),“ uviedli vo vyhlásení, z ktorého cituje Khovar.

Úrady umiestnili utečencov v dvoch strediskách v hornatom regióne Murgháb na východe Tadžikistanu.

Pohraničná stráž dodala, že situácia pozdĺž spoločných hraníc s Afganistanom je pod kontrolou.

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid uviedol, že mudžáhidi v provincii Kandahár obsadili priechod, ktorý sa nachádza medzi afganským mestom Spin Boldak a pakistanským mestom Čaman. Zdroj z prostredia pakistanskej bezpečnosti informáciu o obsadení priechodu potvrdil, zatiaľ čo vláda v Kábule ju poprela.

Taliban spustil rozsiahlu ofenzívu v krajine začiatkom mája, keď zahraničné sily pod vedením USA začali s definitívnym sťahovaním svojich vojsk z Afganistanu. Odvtedy talibovia obsadili najmenej tri ďalšie priechody, a to pozdĺž hraníc s Tadžikistanom, Turkménskom a Iránom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet