Na hlavný obsah

Predčasné voľby v Bulharsku podľa prvých odhadov vyhralo hnutie expremiéra Borisova

Oponenti vylučujú, že by s jeho stranou zostavili koalíciu.

Predčasné voľby v Bulharsku podľa prvých odhadov vyhralo hnutie expremiéra Borisova
Bývalý bulharský premiér Bojko Borisov hádže do volebnej schránky svoj hlas počas hlasovania v predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku. Foto: TASR/AP

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku dnes zrejme skončili bez jasného víťaza, ukazujú to prvé odhady výsledkov po zatvorení volebných miestností.

Tesne v nich vyhralo stredopravé hnutie Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bývalého premiéra Bojka Borisova, podľa analytikov jeho šance na zostavenie vládnej koalície sú ale nízke.

Jeho súperi dúfajú, že sa im GERB po desiatich rokoch pri moci podarí odstaviť.

Ľudia v Bulharsku sa k volebným urnám vydali druhýkrát za tri mesiace. Po aprílovom hlasovaní ani jedna z troch hlavných politických strán neuspela pri zostavovaní vlády. Krajinu teraz vedie prechodný kabinet.

Podľa odhadov spoločnosti Alpha Research získala GERB 23, 5 percent hlasov, podľa inštitútu Gallup International 22, 1 percento hlasov.

Druhé asi skončilo protestné hnutie Je taký národ (ITN) zabávača Slaviho Trifonova, má podporu 21, 5 až 22, 3 percentá voličov. Tretí skončili socialisti zhruba s 15 percentami hlasov. Celkovo sa do parlamentu dostalo zrejme šesť strán.

Predbežné výsledky sa očakávajú okolo polnoci. Oponenti obviňujú expremiéra Borisovho z korupcie a vylučujú, že by s jeho stranou zostavili koalíciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet