Na hlavný obsah

Prekonanie covidu vedia dokladovať aj ľudia, ktorým ho potvrdil antigénový test

Nie je na to potrebný európsky COVID preukaz.

Prekonanie covidu vedia dokladovať aj ľudia, ktorým ho potvrdil antigénový test
Kontroly na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo - Rajka. Foto: TASR

Prekonanie ochorenia COVID-19 je pri príchode na Slovensko možné okrem predloženia GreenPassu dokladovať aj potvrdením od lekára o prekonaní COVID-19, vrátane jeho skenu. V pondelok (19. 7.) o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Lekár má disponovať informáciou o pozitivite pacienta a prekonanom ochorení nielen v prípade RT-PCR, ale aj antigénového testovania. Potvrdenie o prekonaní COVID-19 tak možno vystaviť aj v prípade, že pozitivita bola u osoby potvrdená antigénovým testom,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ.

Potvrdenie o prekonaní covidu je akceptované v slovenskom, českom a anglickom jazyku.

Podľa novej vyhlášky k režimu na hraniciach platnej od pondelka sa za plne zaočkovanú považuje osoba:

  • najmenej 14 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou,
  • najmenej 21 dní ale nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou,
  • najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko