Na hlavný obsah

Prevádzkovatelia Podhájskej musia splniť nové podmienky. Návštevnosť výrazne klesla

Obec hovorí o snahe kúpalisko zruinovať.

Kúpanie v termálnej vode na kúpalisku v Podhájskej sa tak skoro neobnoví. Prevádzkovatelia musia splniť nové podmienky. Polícia stále rieši podozrenia z nezákonného vypúšťania vody do potoka. Kúpalisko medzičasom čelilo aj obvineniam z falšovania rozborov či rádioaktivity vo vode. To sa napokon nepreukázalo. Klesla však návštevnosť, a to až o 80 percent.

Prvé podozrenia z porušovania zákonov sa objavili vlani v lete, keď na kúpalisku zasahovala aj polícia. Po skrátenej, len dvojmesačnej sezóne, úrady obci zakázali aj čerpanie termálnej vody. Tú nemôžu na kúpalisku využívať dodnes. Niekdajšia návštevnosť 8 000 ľudí denne klesla na tisícku.

Nižšiu návštevnosť podľa vedenia spôsobila zhoršená povesť kúpaliska a aj to, že termálne bazény musia stále zostať prázdne. Ďalšiu ranu kúpalisku zasadila správa envirorezortu o falšovaní analýz a rádioaktivite vody. Jej úroveň mala dokonca ohrozovať zdravie kúpajúcich. Po vyplašení zvyšku dovolenkárov ju však Úrad verejného zdravotníctva dementoval. Ministerstvo totiž na vodu v bazénoch použilo normy pre pitnú vodu.

Obec hovorí o nekalom boji a snahe kúpalisko zruinovať. Termálnu vodu nemôže kúpalisko využívať, kým nesplní stanovené opatrenia. Tie sa dozvedela v sobotu (31. 7.), po viac ako roku.

„V momente, keď splní všetky zákonom a právnym poriadkom vyžadované náležitosti na pokračovanie tejto činnosti, bude mu to umožnené,“ povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

„Tieto požiadavky nám mohla komisia predložiť na prvom zasadnutí 8.7.2020. My sme takto zbytočne stratili rok času,“ reagoval Roman Ivan, starosta obce Podhájska, konateľ kúpaliska aj spoločnosti GEO Termál.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko