Na hlavný obsah

Prezident Filipín obnovil vojenskú zmluvu s USA

Zmenil svoj pôvodný zámer.

Prezident Filipín obnovil vojenskú zmluvu s USA
Na snímke filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Foto: TASR/AP

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte zrušil svoje rozhodnutie vypovedať zmluvu, ktorá dovoľuje americkej armáde využívať filipínske vojenské základne a operovať na území krajine. Oznámili to v piatok (30. 7.) filipínsky minister obrany Delfin Lorenzna a šéf Pentagonu Lloyd Austin, ktorý je na návšteve v Manile.

Dohoda, podpísaná Washingtonom a Manilou v roku 1998, umožňuje tisícom amerických vojakov zdržiavať sa na Filipínach a zasahovať tam v prípade humanitárnej krízy.

Jednotky oboch krajín sa každoročne zúčastňujú aj na spoločných cvičeniach. Význam dohody vzrástol v posledných rokoch, keď si USA a ich spojenci robia obavy z rozpínavosti Číny v regióne.

Duterte formálne oznámil vypovedanie zmluvy s Washingtonom vlani vo februári. Dohoda mala prestať platiť 180 dní potom, nakoniec ju ale Manila predĺžila až do konca tohto roka.

To, prečo Duterte zmenil názor k dohode, neuviedli. Prezident v minulosti obvinil americké jednotky, že na Filipínach vykonávajú tajné operácie. Vyhlásil tiež, že Spojené štáty v jeho krajine skladujú jadrové zbrane a prítomnosť americkej armády robí z Filipín potenciálny cieľ agresie.

Naopak, zástancovia zmluvy poukazovali na to, že odchod amerických jednotiek by len podporil agresiu Číny v spornom Juhočínskom mori, ktorého časť si okrem Pekingu a Manily nárokujú aj ďalšie štáty juhovýchodnej Ázie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet