Na hlavný obsah

Prezidenta Haiti zavraždili v jeho rezidencii

Zranenia utrpela aj jeho žena.

Prezidenta Haiti zavraždili v jeho rezidencii
Na archívnej snímke zavraždený prezident Haiti Jovenel Moise.

Haitského prezidenta Jovenela Moisa v noci na stredu (7. 7.) zavraždili v jeho rezidencii.

Oznámil to haitský premiér Claude Joseph. Útočníci prezidenta zavraždili v jeho súkromnej rezidencii v hlavnom meste Port-au-Prince. Pri útoku zranili tiež prezidentovu manželku, bola prevezená do nemocnice. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Predseda vlády vyzval obyvateľov tohto ostrovného štátu v Karibskom mori na pokoj. Vraždu prezidenta označil za „otrasný, neľudský a barbarský čin“. Uviedol, že polícia a úrady majú situáciu na ostrove pod kontrolou.

Nepokojná situácia

Minulý týždeň Moise vymenoval nového premiéra Ariela Henryho, ktorého úlohou bolo usporiadať tento rok transparentné parlamentné voľby. Haiti na to predtým vyzvala Organizácia Spojených národov, Spojené štáty i Európska únia.

Vražda prezidenta Haiti prichádza v čase, keď sa tento štát, ktorý patrí k najchudobnejším v Karibiku, nachádza v silnej politickej a ekonomickej kríze, uviedla agentúra AP. V posledných mesiacoch na ostrove silno narastá aktivita kriminálnych gangov.

Tridsaťpäťročný Moise bol v úrade od roku 2017, posledné roky jeho mandátu ale sprevádzala kritika, že nebol schopný reagovať na krízu, v ktorej sa Haiti nachádza. Opozícia vyzvala Moisa, aby odišiel z úradu pre spory okolo trvania jeho mandátu. Pred vstupom do úradu Moise pôsobil ako podnikateľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet