Na hlavný obsah

Prezidentka: Ak je zhoda naprieč politickým spektrom, môžu poslanci rozhodnúť o zmene ústavy

Hovorí o unikátnej zhode koalície aj opozície.

Prezidentka: Ak je zhoda naprieč politickým spektrom, môžu poslanci rozhodnúť o zmene ústavy
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

„Vnímam frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou.“ Povedala to v stredu (7. 7.) prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) smerom k referendu o predčasných parlamentných voľbách. To podľa súdu nie je v súlade s ústavou.

Následné reakcie politických strán označila ako „unikátnu zhodu“. „Predstavitelia koalície aj opozície hovoria, že by ho podporili. Ak je tu zhoda naprieč politickým spektrom, môžu poslanci rozhodnúť o zmene ústavy a môžu dať do ústavy text, ktorý by takéto referendum povolil,“ skonštatovala.

Podľa nej môže následne parlament prijať uznesenie, ktorým žiada o vyhlásenie referenda. „Obratom by som ho vyhlásila,“ uviedla s tým, že podobné referendum by sa potom mohlo konať na základe uznesenia NR SR.

Opozičný Smer-SD už avizoval, že sa pre toto rozhodnutie ÚS SR zvažuje obrátiť na medzinárodné inštitúcie ako Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Čaputová však nepredpokladá, že ESĽP by rozhodol inak, keďže ide o úpravu v Ústave SR.

„Takýto pokus urobiť môžu, jednoduchšie je ale zakomponovať do ústavy vetu, ktorá by umožňovala referendum,“ reagovala.

Hlava štátu sa vyjadrila aj ku kritike na jej osobu, že sa obrátila s touto otázkou na ÚS. Podľa šéfa Smeru Roberta Fica by mala vyvodiť politickú zodpovednosť.

Prezidentka však považuje za „absurdné“, aby sa musela ospravedlňovať za to, že chce dodržiavať ústavu a rovnako aj to, že keď sa prezident v zmysle ústavy obráti na Ústavný súd, a ten rozhodne, malo by ísť o jej vinu, za ktorú má niesť politickú zodpovednosť.

„Rozhodnutie ÚS, ktoré dnes padlo, niektorým nevyhovuje, ale keď sa pozrieme o krok dopredu, súd dal jasno do polemiky o tom, či takáto otázka je alebo nie je v súlade s ústavou,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko