Na hlavný obsah

Pri násilnostiach v Juhoafrickej republike zomrelo už 72 ľudí

Výtržnosti súvisia s uväznením bývalého prezidenta Zumu.

Pri násilnostiach v Juhoafrickej republike zomrelo už 72 ľudí
Nepokoje v Juhoafrickej republike. Foto: SITA/AP

Násilie a rabovanie, ktoré sa začalo v piatok (9. 7.) v Juhoafrickej republike pre uväznenie bývalého prezidenta Jacoba Zumu, má už 72 obetí. Informovala o tom v noci na stredu (14. 7.) agentúra AFP.

K väčšine úmrtí v provinciách Gauteng a KwaZulu-Natal došlo v tlačeniciach počas rabovania obchodov, pričom ďalší ľudia prišli o život aj v dôsledku streľby.

Nepokoje sa rozpútali koncom minulého týždňa, keď Zuma nastúpil na výkon 15-mesačného trestu väzenia za pohŕdanie justíciou.

Ľudia začali blokovať cesty a zapaľovať nákladné autá. Po celý víkend potom v Johannesburgu a okolí pokračovalo rabovanie, násilie a pálenie. Spravodajcovia agentúry AFP boli svedkami násilností aj v noci na utorok (13. 7.).

Agentúra Reuters napísala, že rabujúci dav drancoval obchody a hádzal kamene na policajtov. Armáda sa pripravuje vyslať do ohnísk násilností 2 500 vojakov, polícia už posilnila oddiely v provinciách KwaZulu-Natal a Gauteng, kde leží aj Johannesburg.

Nepokoje vs. koronavírus

Podľa policajnej správy zadržali 757 ľudí a vláda ohlásila, že sprísnia epidemické opatrenia, pretože násilnosti môžu urýchliť šírenie koronavírusu.

Minister zodpovedný za políciu generál Bheki Cele povedal, že sa polícia postará o to, aby sa situácia nezhoršovala. Monitoruje aj sociálne médiá a tých, ktorí šíria klamlivé informácie a vyzývajú na občiansku neposlušnosť.

V JAR teraz pribúda denne okolo 20 000 nových prípadov nákazy. Šesťdesiatmiliónová krajina je najpostihnutejšiou v Afrike, na komplikácie súvisiace s ochorením COVID-19 tam zomrelo 64 500 ľudí a od vlaňajška sa nakazilo 2,2 milióna občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet