Na hlavný obsah

Pri návrate na Slovensko sa končí výnimka pre prvoočkovaných

Režim na hraniciach sa opäť mení.

Pri návrate na Slovensko sa končí výnimka pre prvoočkovaných
Kontrola na hraniciach. Foto: SITA

Osoby, ktoré vstupujú na územie SR a ktoré dostali prvú dávku vakcíny proti COVID-19 pred 9. júlom, už musia ísť do karantény. Vyplýva to z uznesenia Ústavného súdu SR, ktoré v sobotu (31. 7.) vyšlo v zbierke zákonov a tým vstúpilo do platnosti.

Ústavný súd zverejnením uznesenia pozastavil časť vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Tá hovorila o prechodnej výnimke pre ľudí, ktorí pred 9. júlom dostali prvú dávku dvojdávkovej vakcíny a pre krátkosť času nespĺňajú podmienky plne zaočkovanej osoby.

Pôvodne mohli ukončiť karanténu hneď v prvý deň po vstupe na Slovensko, a to po obdržaní negatívneho výsledku testu na COVID-19. „Toto prechodné obdobie malo platiť do pondelka 2. augusta, zverejnením uznesenia Ústavného súdu SR však prestalo platiť už v sobotu,“ vysvetlil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V súčasnosti teda tieto osoby po vstupe na Slovensko idú do domácej karantény s tým, že najskôr na piaty deň podstúpia PCR test. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa im končí.

Ostatné opatrenia týkajúce sa režimu na hraniciach ostávajú v platnosti bez zmien.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Petra Pupalová:

Vyhláška ÚVZ zo 16. júla by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko