Na hlavný obsah

Pri pobreží Líbye sa prevrátila loď s migrantmi, zahynulo najmenej 57 osôb

Bolo medzi nimi aj 20 žien a dve deti.

Pri pobreží Líbye sa prevrátila loď s migrantmi, zahynulo najmenej 57 osôb
Na snímke loď s migrantmi. Foto: TASR/AP

Na západe Líbye, neďaleko mesta Chums, sa v nedeľu (25. 7.) prevrátila loď s najmenej 75 migrantmi na palube. Pri nešťastí ich najmenej 57 zahynulo a ďalších 18 ľudí zachránili rybári a líbyjská pobrežná hliadka, uviedla v pondelok (26. 7.) Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

IOM už dlhší čas varuje, že počet migrantov, ktorí tento rok zahynuli pri ceste cez Stredozemné more do Európy, sa výrazne zvýšil.

Preživší uvádzajú, že plavidlo malo problémy s motorom a muselo zstaviť na mori. Pre silné vlny a zlé počasie sa prevrátilo. Podľa ich svedectva je medzi obeťami najmenej 20 žien a dve deti.

Podľa IOM sa počet migrantov, ktorí zahynuli v Stredozemnom mori, v porovnaní s vlaňajškom viac ako zdvojnásobil. Vlani podľa údajov IOM zahynulo v Stredozemnom mori 427 osôb, tento rok ich už teraz je vyše 1 100.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov informuje, že tento rok cez Stredozemné more doplávalo do štátov Európskej únie vyše 44 000 utečencov. Počet sa výrazne zvýšil od mája, keď sa zlepšilo počasie.

Mimovládne organizácie tiež upozorňujú na častý fenomén zaháňania migrantov. Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International sa vyše 7 000 migrantov tento rok muselo vrátiť do Líbye, z ktorej sa snažili utiecť cez more, uviedla agentúra AP.

V krajine, ktorá je politicky veľmi nestabilná, hrozí utečencom porušovanie ľudských práv a neľudské zaobchádzanie, varujú organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet