Na hlavný obsah

Pri výbuchu bomby na trhovisku v Bagdade zomrelo najmenej 35 ľudí

Miesto sa stalo terčom útoku už tretíkrát v tomto roku.

Pri výbuchu bomby na trhovisku v Bagdade zomrelo najmenej 35 ľudí
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najmenej 35 mŕtvych a desiatky zranených si v pondelok 19. 7. vyžiadal výbuch bomby na bagdadskom predmestí. S odvolaním sa na iracké bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra AP.

K útoku na trhovisku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Podľa informácií irackej polície a nemocníc sú medzi obeťami aj ženy a deti. Zranenia utrpelo viac ako 60 ľudí. Počet obetí ešte pravdepodobne narastie, pretože časť zranených je v kritickom stave.

Islamský štát prostredníctvom služby Telegram oznámil, že jeden z príslušníkov hnutia opásaný vestou s výbušninami sa odpálil uprostred davu na trhovisku v rozľahlej bagdadskej predmestskej štvrti Sadr City (Madínat as -Sadr). Deň pred moslimským sviatkom íd al -adhá bol priestor plný nakupujúcich.

Premiér Mustafá Kázimí oznámil, že polícia už začala vyšetrovanie incidentu.

Bez ďalších podrobností tiež uviedol, že zatkli veliteľa federálneho policajného útvaru zodpovedného za oblasť trhoviska. „Tento hrôzostrašný zločin cielil na civilistov v Madínat as – Sadr v predvečer íd al – adhá…Nedoprajeme si odpočinok, kým terorizmus nevyrveme z jeho koreňov,“ napísal na twitteri prezident Barham Sálih.

Trhovisko v tejto husto zaľudnenej štvrti sa tento rok stalo terčom útoku už tretíkrát. V apríli zabila bomba nastražená v aute najmenej štyri osoby. Na konci júna bolo pri explózii bomby zranených najmenej 15 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet