Na hlavný obsah

Priemerný Slovák ročne vyhodí 163 kilogramov potravín. Ako znížiť plytvanie?

V rámci medzinárodného projektu sa tým zaoberá SPU v Nitre.

Priemerný obyvateľ Slovenska, podľa odhadov Eurostatu, ročne vyhodí 163 kilogramov potravín. Najviac plytvajú jedlom domácnosti. Nakupujú a varia viac, ako zjedia.

Tým, ako znížiť množstvo prebytkov a ako ich užitočne využiť, sa v rámci medzinárodného projektu zaoberá Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

„Chýba osveta, uvedomenie si tohto problému u širokej verejnosti. Nielen toho, či doma vyhadzujú potraviny, ale aké to má následky, aké sú za tými vyhodenými potravinami prírodné zdroje, ľudská práca,“ myslí si Alexandra Kolarik z občianskeho združenia Free Food – Jedlo pre všetkých.

„Naším cieľom je identifikovať na jednotlivých úrovniach – od pestovateľov, cez produkciu, pekárne, cez spracovateľov, mlyny až po konečných spotrebiteľov, koľko toho odpadu vzniká a akým spôsobom by ho bolo možné zrecyklovať, aby tie prebytky nekončili na skládkach,“ vysvetľuje Zuzana Palková, zodpovedná riešiteľka projektu z SPU v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko