Na hlavný obsah

Protesty na Kube: Polícia zadržala už vyše 5 000 demonštrantov

Prístup na internet už čiastočne obnovili.

Protesty na Kube: Polícia zadržala už vyše 5 000 demonštrantov
Na snímke polícia zatýka jedného z demonštrantov. Foto: TASR/AP

Viac než 5 000 demonštrantov už zadržali na Kube na protivládnych protestoch, ktoré na ostrove vypukli počas uplynulého víkendu. Vyplýva to z údajov kubánskeho webového portálu 14ymedio.com, informovala vo štvrtok (15. 7.) agentúra DPA.

Medzi vyše 5 000 zadržanými je 120 aktivistov a novinárov.

Obyvatelia Kuby v uplynulých dňoch vyšli do ulíc, aby protestovali proti vysokým cenám a nedostatku potravín. Takéto nepovolené protesty sú na Kube mimoriadne zriedkavé a kubánska polícia proti nim rázne zakročila. O život prišiel najmenej jeden človek.

V súvislosti s protestmi na Kube od pondelka (12. 7.) hlásili rozsiahle výpadky internetu. Podľa reportérov AFP počas stredy (14. 7.) prístup na web do veľkej miery obnovili. Neprístupné však zostávajú sociálne siete a chatovacie služby ako Facebook, Twitter a WhatsApp.

Kubánska vláda obvinila z podnecovania spoločenského napätia v krajine Spojené štáty, ktoré rovnako viní aj za ekonomické ťažkosti ostrova.

Washington tieto obvinenia odmietol a vyzval Havanu, aby prestala obmedzovať internet a otvorila pre svojich občanov všetky dostupné komunikačné kanály.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet