Na hlavný obsah

Rakúsko pre obavy z migrantov z Afganistanu posilňuje ochranu hraníc

Brusel viní, že v migračnej otázke nerobí dosť.

Rakúsko pre obavy z migrantov z Afganistanu posilňuje ochranu hraníc
Muž so ženou a dieťaťom prichádza na maďarsko-rakúske hranice. Foto: TASR/AP

Rakúsko pre obavy z nelegálnej migrácie posilnilo ochranu hraníc s Maďarskom, Slovinskom aj Slovenskom.

Vláda Sebastiana Kurza totiž očakáva zvýšený prílev migrantov z Afganistanu, kde sa zhoršuje bezpečnostná situácia. Zároveň obviňuje Brusel, že nerobí v migračnej otázke dosť. Podľa rakúskej opozície kabinet zakrýva vlastné zlyhania. 

Najväčší problém vidí rakúska vláda v Burgenlande susediacom so Slovenskom, Slovinskom, ale najmä s Maďarskom, s ktorým má takmer 400 kilometrov zelenej hranice.

Vojaci v okolí Neziderského jazera čoraz častejšie objavujú miesta, kam migrantov priviezli prevádzači a odkiaľ prechádzajú na jeho územie peši.

Jeden z vojakov televízii ORF ukázal miesto, kde nechali oblečenie. Popísal, že posledné dni boli podľa neho intenzívne a plné zásahov.

16 000 za šesť mesiacov

Len za posledné tri týždne zadržali vojaci pri mestečku Deutsch Kreuz 200 nelegálnych migrantov.

Dohromady ich rakúske úrady evidujú za šesť mesiacov už takmer 16 000. Za celý minulý rok ich do Rakúska pritom prišlo 21 000, odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Ministerka obrany Klaudia Tannerová preto oznámila, že na východných, ale aj južných hraniciach pribudne 400 vojakov.

Zároveň avizovala, že v prípade potreby majú pripravených dohromady päťnásobok príslušníkov bezpečnostných síl. Do oblasti pošlú aj viac techniky vrátane dronov.

Pomáhajú drony

Zástupca veliteľa armády v Burgenlande Raimund Wrana však v ORF upozornil, že modernou technológiou sú vybavení aj prevádzači.

„Spozorovali sme už aj cezhraničné drony, ktoré využívajú prevádzači. Vzhľadom na právny stav je však veľmi ťažké odhaliť dron a určiť, odkiaľ vzlietol a kde pristáva. Máme podozrenie, že prevádzači ich používajú na zisťovanie toho, kde majú naše jednotky stanovištia,“ uviedol Wrana. Dodal, že zelená hranica sa ustrážiť personálne nedá.

Podľa ministra vnútra Karla Nehammera si krajina nesmie dovoliť podceniť situáciu, za ktorú je podľa neho zodpovedná Budapešť aj Brusel.

Hovorí, že ochrana vonkajších hraníc Európskou úniou nefunguje, a preto sa domnieva, že Rakúsko si musí pomôcť samé, lebo Európska komisia ho nechala v štichu.

Brusel na obvinenia podľa rakúskych médií nereagoval. Opozícia tvrdí, že posilnenie ochrany hraníc prichádza neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet