Na hlavný obsah

Rekordný počet úmrtí v súvislosti s covidom hlásia v Rusku už štvrtý deň po sebe

Úrady vinia nákazlivejší delta variant a nízku zaočkovanosť obyvateľov.

Rekordný počet úmrtí v súvislosti s covidom hlásia v Rusku už štvrtý deň po sebe
Na snímke pohľad na hroby na Butovskom cintoríne v Moskve, ktorý slúži na pochovávanie obetí nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

V Rusku naďalej rastie počet ľudí, ktorí denne zomierajú v súvislosti s ochorením COVID-19. Za posledných 24 hodí zomrelo 799 ľudí, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Krajina tak hlási najvyšší denný prírastok úmrtí už štvrtý deň po sebe, napísal denník Kommersant.

Pribúda tiež novoinfikovaných, za posledný deň odhalili testy koronavírus u 25 704 ľudí. Deň predtým operatívny štáb oznámil 791 mŕtvych a 25 293 infikovaných.

Celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov infikovalo od vypuknutia pandémie cez 5,9 milióna ľudí, zotavilo sa viac ako 5,3 milióna nakazených.

Rusko eviduje tiež 146 868 úmrtí v súvislosti s covidom. Ruský štatistický úrad, ktorý do svojich štatistík zahŕňa aj ľudí, u ktorých sa vírus preukázal až posmrtne, k tohtoročnému máju evidoval asi 290 000 úmrtí.

Epidemická situácia sa v Rusku v poslednom čase zhoršuje, úrady to pripisujú okrem iného šíreniu nákazlivejšej mutácie delta a nízkej zaočkovanosti obyvateľstva.

K utorku (13. 7.) dostalo aspoň jednu dávku preparátu proti covidu 28,6 milióna Rusov, čo je necelých 20 percent obyvateľov krajiny. K nízkej zaočkovanosti podľa agentúry AFP prispieva nedôvera verejnosti v ruské vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet