Na hlavný obsah

Režim na hraniciach je protiústavný, Smer-SD sa obráti na súd

Vidí v ňom diskrimináciu nezaočkovaných.

Režim na hraniciach je protiústavný, Smer-SD sa obráti na súd
Na snímke uprostred predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Uznesenie vlády o režime na hraniciach, a s tým súvisiaca vyhláška Úradu verejného zdravotníctva sú podľa opozičného Smeru-SD protiústavné. Predseda strany Robert Fico v piatok (2. 7.) informoval, že sa vo veci obrátia na Ústavný súd SR.

Fico hovoril o diskriminácii, obmedzovaní slobodného pohybu a v prípade pendlerov aj o porušovaní práva na prácu, a preto žiada pozastavenie jej účinnosti. Smer nesúhlasí, aby sa pri návrate na Slovensko zaočkovaní mohli vyhnúť karanténe.

Kritizuje, že vyhláška stavia návrat z nákupu z Rakúska a dovolenku v zahraničí na rovnakú úroveň a karanténa v oboch prípadoch platí rovnako. Zároveň nespresňuje, kto bude platiť PCR test, ktorým si neočkovaní môžu po piatich dňoch skrátiť karanténu. Ak je očkovanie dobrovoľné, test by mal byť podľa Fica zadarmo.

„Trváme na dobrovoľnosti očkovania. Odmietame akúkoľvek mieru diskriminácie medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Trváme na tom, že PCR testy musia byť zadarmo,“ zdôraznil Fico s tým, že vláda nemôže vyhláškou obmedziť ľudské práva.

V kroku predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) zablokovať hlasovanie o predloženom návrhu, ktorý podmieňuje vstup do rôznych prevádzok stravovania či služieb očkovaním alebo PCR testom, vidí osobné záujmy. Fico narážal na reštaurácie a hotely vo vlastníctve Kollára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko