Na hlavný obsah

Režim na hraniciach sa bude opäť meniť. Vláda musí reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu

Ten pozastavil platnosť aktuálnej vyhlášky.

Ústavný súd v stredu (14. 7.) pozastavil účinnosť vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach. Ide o povinnú karanténu pre nezaočkovaných pri návrate na Slovensko a nové pravidlá o testoch pre nezaočkovaných pendlerov. Vládny kabinet avizoval, že si chce najskôr počkať na odôvodnenie. Podľa toho pravidlá upraví.

Minulý týždeň hraničné priechody blokovali pendleri. Proti sprísneniu režimu protestovali niekoľko dní.

Neočkovaní mali ísť do karantény a následne absolvovať PCR test. Nariadenie mnohým skomplikovalo podnikanie či cestu do práce. Vyhlášku na súde napadla opozícia.

„Čakáme na oficiálne znenie výroku ústavného súdu a naši právnici už na ministerstve alebo úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) budú potom reagovať,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO)

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) to považuje za vážne rozhodnutie. Zatiaľ ani sám nevie, ako usmerniť cestujúcich. „Musíme počkať na text Ústavného súdu. Určite sa vyjadríme k tomu, čo to v praxi znamená pre ľudí, ako cestovať, ako sa vracať z dovoleniek. Toto považujem za veľmi dôležité,“ uviedol.

Súd zároveň vrátil do platnosti pôvodný cestovateľský semafor, ktorý rozdeľoval krajiny sveta do troch farieb. Ten pri návrate z červených a čiernych krajín vyžadoval karanténu pre zaočkované i nezaočkované osoby.

„Nič to nemení na tom, že príslušníci na hranici aktuálne sú úplne legitímne a budú pokračovať vo vykonávaní kontrol,“ podčiarkol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko