Na hlavný obsah

Režim na hraniciach sa zmení až po tom, ako vstúpi rozhodnutie Ústavného súdu do platnosti

Kontroly na hraniciach naďalej pokračujú.

Režim na hraniciach sa zmení až po tom, ako vstúpi rozhodnutie Ústavného súdu do platnosti
Kontroly na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo - Rajka. Foto: TASR

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že až do zverejnenia rozhodnutia Ústavného súdu SR v zbierke zákonov ostáva v súvislosti s režimom na hraniciach v platnosti ostatná vyhláška, ktorá začala platiť 9. júla.

„Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky rešpektujeme,“ vyhlásil úrad s tým, že v súčasnosti rokuje o ďalšom postupe. „Rozumieme naliehavosti situácie a o výsledku a následnom nastavení podmienok na hraniciach bude verejnosť okamžite informovaná,“ dodala hovorkyňa úradu Daša Račková.

V platnosti zatiaľ ostáva vyhláška, ktorá pri vstupe na územie Slovenska zvýhodňuje zaočkované osoby a hovorí iba o rizikových krajinách, ktoré sú na cestovateľskej mape čierne.

„Prosíme občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek. Osoby, ktoré majú stanovený termín na PCR testovanie, by ho mali využiť,“ doplnila Račková.

Na pokračujúce kontroly na hraniciach v zmysle aktuálnej vyhlášky upozorňuje aj polícia, ktorá „aj naďalej pokračuje vo vykonávaní kontroly dodržiavania opatrení podľa aktuálne účinnej vyhlášky úradu verejného zdravotníctva.“ Policajti tiež upozorňujú, že stále platí povinnosť registrácie do systému eHranica.

Ústavný súd v stredu (14. 7.) rozhodol o pozastavení účinnosti júlovej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR. Vyhlášku napadol na Ústavnom súde Smer-SD, o samotnom súlade vyhlášky s Ústavou SR bude súd ešte rozhodovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko