Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva chce posilniť mobilné očkovacie tímy

Samosprávy žiadajú aj lepšiu koordináciu.

Rezort zdravotníctva chce posilniť mobilné očkovacie tímy
Mobilné očkovanie v Kecerovciach. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva posilní výjazdové očkovanie v regiónoch. Počet súčasných poskytovateľov navýši zhruba o jednu tretinu. Samosprávne kraje hovoria o postupnom útlme záujemcov vo veľkokapacitných očkovacích centrách a posilnenie výjazdových tímov privítajú, volajú však aj po zlepšovaní systému a koordinácii očkovania.

„Postupne by sa mal tento počet navýšiť o 16 poskytovateľov, ktorí realizujú výjazdové očkovanie. Spolu ich tak bude na Slovensku 49,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Počet mobilných jednotiek je však vyšší, pretože jeden poskytovateľ si môže vytvoriť viacero výjazdových tímov.

Pozrite si reportáž RTVS:

V Banskobystrickom kraji funguje päť takýchto jednotiek. Dosiaľ zaočkovali vyše 7 000 ľudí. Hoci kraje posilnenie výjazdových tímov vítajú, považujú za potrebné lepšie nastaviť aj pravidlá a koordináciu výjazdového očkovania.

„Čo by nám možno pomohlo aj zo strany ministerstva, je zrušenie kvót, ktoré hovoria o stovke zaočkovaných pre jednu mobilnú očkovaciu jednotku a deň. Najmä v malých obciach je častokrát ťažké ich naplniť,“ povedala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Združenie miest a obcí Slovenska tvrdí, že môže tiež pomáhať v koordinácii výjazdového očkovania. Jeho silnou stránkou je schopnosť úzkej spolupráce medzi obcami. Združenie je pripravené s rezortom o tejto pomoci rokovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko