Na hlavný obsah

Rozhodnutia súdu EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou, rozhodol tamojší ústavný súd

Spor medzi Bruselom a Varšavou sa zrejme vyostrí.

Rozhodnutia súdu EÚ sú v rozpore s poľskou ústavou, rozhodol tamojší ústavný súd
Žena pred súdom vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poľský ústavný súd v stredu (14. 7.) rozhodol, že predbežné opatrenia Súdneho dvora Európskej únie, najvyššej súdnej inštancie Európskej únie, sú v rozpore s poľskou ústavou. Toto rozhodnutie vyostrí spor Varšavy s Bruselom, uviedla agentúra Reuters.

Rozhodnutie prišlo krátko po tom, ako Súdny dvor EÚ v stredajšom uznesení svojej podpredsedníčky nariadil Poľsku, aby okamžite prestalo uplatňovať svoje predpisy týkajúce sa disciplinárnej komory.

V rámci žaloby Európskej komisie proti Poľsku Súdny dvor EÚ už vlani nariadil Varšave, aby prerušila činnosť disciplinárnej komory najvyššieho súdu. Táto komora sa potom obrátila na ústavný súd s otázkou, či toto opatrenie je v súlade s poľskou ústavou.

„Predpisy unijných zmlúv sú v rozpore s ústavou v rozsahu, v akom zaväzujú Poľsko vykonať predbežné opatrenia týkajúce sa súdnictva,“ rozhodol ústavný súd podľa denníka Gazeta Wyborcza.

Rozhodoval senát, ktorý si vybrala vládnúca strana

„Je to prvýkrát, čo poľský ústavný súd rozhodol o neústavnosti unijných noriem. Nález vydal päťčlenný senát pod vedením bývalého poslanca vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Stanislawa Piotrowicza. Zasadali v ňom výlučne osoby, ktoré do ústavného súdu vybrala vládnúca strana,“ upozornil opozičný denník.

Spor o disciplinárnu komoru je súčasťou širšieho sporu, ktorý už niekoľko rokov vedie Brusel s Varšavou o súdnu reformu. Tá má podľa poľskej vlády zvýšiť efektívnosť súdov a zbaviť ich pozostatkov komunizmu, zatiaľ čo podľa kritikov reforma posilňuje politický vplyv na justíciu a obmedzuje nezávislosť súdov.

Varšava tiež tvrdí, že záležitosti súdnictva patria do výlučnej právomoci členských štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet