Na hlavný obsah

Roztok či antibiotikum miesto očkovacej látky. V Indii sa rozšírili podvody s vakcínami

Oklamali takto už vyše 3 000 ľudí.

Roztok či antibiotikum miesto očkovacej látky. V Indii sa rozšírili podvody s vakcínami
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Indickí vyšetrovatelia potvrdili sériu podvodov týkajúcich sa očkovania falošnými vakcínami proti koronavírusu. Počet obetí, ktoré zaplatili za očkovanie neúčinnou látkou, sa pohybuje v tisícoch. Informovala v piatok (2. 7.) japonská tlačová agentúra Kjódó.

Viac ako 3 000 ľudí v západoindickom Bombaji a východoindickej Kalkate dostalo namiesto očkovacej látky falošnú náhradu, väčšinou fyziologický roztok, ktorým naplnili použité ampulky od pravých vakcín. Polícia kvôli týmto podvodom zatkla viac ako 20 ľudí.

V Bombaji podvodníci vytvorili súkromné vakcinačné centrá, kde od apríla do začiatku júna podali injekciu fyziologického roztoku zhruba 2 700 ľuďom. Za dávku si nechávali zaplatiť 1 200 rupií (asi 13,5 eura). Medzi obeťami podvodu boli aj ľudia pracujúci v srdci indického filmového priemyslu Bollywood.

V Kalkate zatkli sedem ľudí v súvislosti s podvodom, pri ktorom viac ako 800 osôb dostalo miesto vakcíny proti covidu dávku antibiotika Amikacín, ktoré sa používa proti bakteriálnym infekciám.

Nákaza koronavírusom sa od začiatku epidémie v Indii preukázala u viac ako 30,4 milióna pacientov, čo z nej v absolútnych číslach robí druhú najhoršie zasiahnutú krajinu na svete po Spojených štátoch. Potvrdený počet obetí v Indii prekročil 400 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet