Na hlavný obsah

Rusi zablokovali takmer 50 webov spojených s Alexejom Navaľným

Úrad ich zablokoval na žiadosť generálnej prokuratúry.

Rusi zablokovali takmer 50 webov spojených s Alexejom Navaľným
Na archívnej snímke z 20. februára 2021 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval internetové stránky väzneného opozičného predáka Alexeja Navaľného a ďalších 48 webov osôb a organizácií, ktoré sú spojené s hlasným kritikom Kremľa.

S odvolaním sa na Navaľného tím o tom v pondelok (26. 7.) informovali agentúry Reuters a AFP. Server Meduza poznamenal, že niektorí používatelia v Rusku môžu naďalej otvoriť stránky, iní nie.

Roskomnadzor podľa Meduzy uviedol, že webové stránky zablokoval na žiadosť generálnej prokuratúry. Navaľného blízky spolupracovník Leonid Volkov dodal, že zatiaľ nie je jasný konkrétny dôvod.

V júni moskovský súd vyhovel žiadosti ruskej prokuratúry a označil fondy a štáby spojené s väzneným opozičníkom Alexejom Navaľným za extrémistické organizácie. Verdiktom vstúpil zároveň do platnosti zákaz ich činnosti.

Zablokovanie stránok prichádza po tomto rozsudku a zároveň niekoľko týždňov pred septembrovými parlamentnými voľbami v Rusku. Tamojšie úrady pritom začali pred voľbami do Štátnej dumy tvrdo potláčať kritické aktivity voči Kremľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet