Na hlavný obsah

Rusko opäť hlási najvyšší denný počet úmrtí na covid, Moskva začala s revakcináciou

Primátor mesta upozornil na nebezpečnejší variant delta.

Rusko opäť hlási najvyšší denný počet úmrtí na covid, Moskva začala s revakcináciou
Ľudia stoja v rade na vakcínu v očkovacom centre, ktoré sa nachádza v nákupnom centre GUM v Moskve. Foto: TASR/AP

V Rusku vo štvrtok 1. júla opäť zaznamenali rekordný denný počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Za posledných 24 hodín tam zomrelo 672 ľudí. V ruskej metropole Moskva zároveň začali vo štvrtok s revakcináciou obyvateľov proti koronavírusu, informovali agentúry Interfax a TASS.

Rusko hlási rekordný denný počet obetí už tretí deň za sebou. Najviac úmrtí za posledných 24 hodín evidovali v Moskve, kde zomrelo 108 ľudí, a v Petrohrade, kde je 115 obetí. Celkovo registrujú v Rusku od začiatku pandémie koronavírusu 135 886 úmrtí.

Moskva je jednou z pandémiou najviac zasiahnutých oblastí. V meste v súčasnosti registrujú najvyšší počet hospitalizovaných pacientov s covidom, pacientov na pľúcnej ventilácii, ako aj obetí koronavírusu od začiatku pandémie, uvádza Interfax.

Každého polroka

„Už od dnešného dňa, 1. júla 2021, je možné podstúpiť revakcináciu. Preočkovať sa je možné akoukoľvek vakcínou registrovanou v Ruskej federácii. V súčasnosti je v Moskve dostupná dvojdávková vakcína Sputnik V alebo nová jednodávková vakcína Sputnik light. Je možné si vybrať ktorúkoľvek z nich, a to bez ohľadu na to, akou látkou ste sa zaočkovali prvýkrát,“ napísal na svojom blogu primátor Moskvy Sergej Sobianin.

Podľa Sobianina lekári v súčasnosti vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu odporúčajú absolvovať revakcináciu každých šesť mesiacov. Ak bude priaznivá epidemiologická situácia, bude potrebné preočkovanie len raz ročne.

Príčinou je zrejme delta

Moskovský primátor v príspevku tiež poprosil občanov, aby „neodignorovali príležitosť získať ďalšiu ochranu“ proti koronavírusu, a opäť zdôraznil nebezpečnosť rozširujúceho sa variantu delta. Uviedol tiež, že on sám sa už preočkovať dal.

V Rusku v posledných týždňoch rýchlo stúpa počet nových prípadov aj úmrtí, úrady takmer denne zaznamenávajú nové rekordy. Dôvodom zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie je pravdepodobne nákazlivejší variant delta – prvýkrát zaznamenaný v Indii.

Za posledných 24 hodín registrovali v Ruskej federácii 23 543 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od 17. januára. Vyliečilo sa 16 928 ľudí. Celkovo sa v krajine infikovalo už viac ako 5,53 milióna obyvateľov. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet