Na hlavný obsah

Rusko poslalo na Kubu humanitárnu pomoc, reaguje na masové protesty

Na ostrov poslali z Ruska potraviny aj rúška.

Rusko poslalo na Kubu humanitárnu pomoc, reaguje na masové protesty
Špeciálne policajné jednotky hliadkujú v uliciach Havany v stredu 21. júla 2021. Foto: TASR/AP

Rusko po masívnych protestoch na Kube poslalo do tejto karibskej krajiny viac ako 88 ton humanitárnej pomoci. Dva lietadlá Antonov An-124 dopravili do krajiny potraviny a tovar pre ochranu obyvateľov, vrátane milióna rúšok. Dnes to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Pre koronavírusovú krízu sa na Kube v poslednom čase výrazne zhoršila hospodárska situácia. To vyvolalo tento mesiac masívne protesty, najväčšie za 30 rokov.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video, ako vojaci nakladajú do lietadla tovar určený na pomoc Kube. Rusko je tradične blízkym spojencom kubánskej vlády v konflikte so Spojenými štátmi a nedávno varovalo pred zasahovaním do napätej situácie na Kube, pripomína agentúra DPA.

Americká vláda za zásah proti demonštrantom nedávno uvalila na kubánskych činiteľov nové sankcie. Protesty v množstve kubánskych miest sa konali 11. júla a boli najväčšou protivládnou demonštráciou v krajine od roku 1994, než ich vláda masovým nasadením polície a armády potlačila.

Príčinou demonštrácií bola dlhodobá nespokojnosť veľkej časti obyvateľov s autoritárskou vládou a hlavne zúfalá životná úroveň, ktorú ešte zhoršila pandémia a s ňou súvisiace obmedzenie turistiky, od ktorej je ostrov závislý. V krajine chýbajú potraviny aj lieky.

Kubánska vláda viní z ekonomickej krízy dlhoročné americké obchodné embargo a sprísnenie amerických sankcií za predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet