Na hlavný obsah

Rusko už piaty deň po sebe hlási najviac obetí covidu od vypuknutia pandémie

V krajine sa šíri nákazlivejší variant delta.

Rusko už piaty deň po sebe hlási najviac obetí covidu od vypuknutia pandémie
Na snímke ľudia v moskovskom metre. Foto: SITA/AP

Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 24 439 nových prípadov nákazy koronavírusom a 697 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čo je doterajšie maximum. Oznámili to v sobotu 3. júla tlačové agentúry s odvolaním sa na operatívny štáb federálnej vlády.

O deň skôr to bolo 23 218 prípadov nákazy a 679 úmrtí, čo bol vtedy tiež najvyšší údaj od začiatku pandémie. Rekordné čísla o úmrtiach na covid za jediný deň hlási Rusko už piaty deň po sebe.

Dnešný údaj o počte novopotvrdených prípadov nákazy, z ktorých najviac – 7 446 – pripadá na Moskvu, je najvyšší od polovice januára, keď krajina začala prekonávať druhú vlnu pandémie. Teraz Rusko čelí šíreniu nákazlivejšej mutácie delta, poznamenala agentúra AFP.

Ponuka tretej dávky

Moskva vo štvrtok (2. 7.) začala preočkovávať obyvateľov metropoly, ktorí už dostali dve dávky vakcíny pred viac ako šiestimi mesiacmi. Ponúka teraz tretiu injekciu v záujme posilnenia imunity pred novými variantmi koronavírusu.

Prezident Vladimir Putin v stredu 1. júla v televízii znovu vyzval svojich spoluobčanov, aby sa nechali zaočkovať a tiež, aby radšej počúvali odborníkov ako fámy o covide. Opäť sa však vyjadril proti povinnému očkovaniu na celoštátnej úrovni.

Kremel lockdown odmieta

Kremeľ, ktorý už uznal, že sa nepodarí dosiahnuť cieľ v podobe 60 percent očkovaných Rusov do augusta, pre zachovanie krehkej ekonomiky v chode zatiaľ odmieta celoštátnu uzáveru.

V Rusku s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 5,58 milióna ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 137 262 nákaze podľahlo.

Ruský štatistický úrad vykazuje viac ako dvojnásobný počet obetí. Tento nesúlad vláda vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú aj mŕtvych, u ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet