Na hlavný obsah

Rusko už štvrtý deň po sebe hlási najviac úmrtí na covid od vypuknutia pandémie

Dôvodom sú zrejme variant delta a nízka miera zaočkovanosti.

Rusko už štvrtý deň po sebe hlási najviac úmrtí na covid od vypuknutia pandémie
Ľudia bez ochranných rúšok stoja na pohyblivých schodoch na stanici metra v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Rusko štvrtý deň po sebe oznámilo najvyšší denný prírastok zosnulých s covidom. Za posledných 24 hodín eviduje v súvislosti s touto chorobou ďalších 679 úmrtí, čo je najviac od vypuknutia pandémie, uviedli v piatok 2. júla tlačové agentúry s odvolaním sa na federálny operačný štáb.

Ten zároveň zaznamenal 23 218 nových prípadov koronavírusu za deň. Epidemická situácia sa v krajine v poslednom čase zhoršila, čo úrady okrem iného pripisujú nákazlivejšej mutácii delta a nízkej zaočkovanosti obyvateľstva.

Pre prudký nárast prípadov už vyše 20 ruských regiónov, teda približne štvrtina, zaviedlo povinné očkovanie pre určité kategórie obyvateľov, poznamenal Kommersant. Kremeľ podľa neho už pripustil, že sa nepodarí do jesene zaočkovať 60 percent občanov, ako úrady pôvodne zamýšľali. Niektoré regióny v poslednom období tiež sprísnili opatrenia.

Denné prírastky infikovaných sa v Rusku už niekoľko dní držia nad 20 000 prípadov. Celkovo sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov preukázateľne infikovalo viac ako 5,5 milióna ľudí. Podľa operatívneho štábu zomrelo 136 565 osôb. Ruský štatistický úrad, ktorý do svojich štatistík zahŕňa aj ľudí, u ktorých sa vírus preukázal až posmrtne, ku koncu tohto apríla evidoval zhruba 270 000 úmrtí spojených s covidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet