Na hlavný obsah

Rusko vyhostilo diplomata, ktorého predtým zadržalo pre údajnú špionáž

Incident je zinscenovaný, znie z Estónska.

Rusko vyhostilo diplomata, ktorého predtým zadržalo pre údajnú špionáž
Na ilustračnej snímke moskovský Kremeľ. Foto: TASR/AP

Rusko označilo za nežiaducu osobu estónskeho konzula, ktorého v utorok (6. 7.) zadržali agenti tajnej služby FSB v Petrohrade pre údajnú špionáž.

Ako „persona non grata“ musí diplomat opustiť ruské územie do 48 hodín, uviedla v stredu (7. 7.) hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Podľa Moskvy získaval Mart Latte tajné informácie od ruského občana. Tallinn namieta, že ide o ruskú provokáciu.

Podľa Zacharovovej sa estónsky konzul dopustil „spravodajských aktivít, ktoré sú nezlučiteľné s jeho diplomatickým štatútom“. Námietky Tallinnu označila hovorkyňa za neprípustnú snahu skresať situáciu.

„Postoj Tallinnu považujeme za extrémne cynický, pretože existujú nezvratné dôkazy o nezákonnej činnosti tohto ‘ diplomata ’,“ uviedla.

FSB v utorkovom vyhlásení bez bližších podrobností tvrdila, že jej agenti diplomata chytili pri čine.

Hovorkyňa estónskeho ministerstva zahraničia označila prípad za provokáciu. „Celý incident je zinscenovaný,“ povedala v utorok agentúre Reuters. Konzula podľa nej FSB zadržala na hodinu a pol, keď odchádzal z pracovnej schôdzky na petrohradskej univerzite.

„Myslíme si, že je to ďalší príklad toho, že si Rusko vybralo konfrontáciu namiesto zmeny negatívneho trendu vo vzťahoch s členskými štátmi EÚ,“ dodala estónska hovorkyňa.

Ruské vzťahy s európskymi krajinami v posledných mesiacoch poznačili viaceré diplomatické roztržky. S Ruskom si navzájom vyhostilo diplomatov napríklad Taliansko, Bulharsko, Rumunsko, ale aj Slovensko a Česká republika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet