Na hlavný obsah

Rybári vylovili z rieky Hron už vyše 5 ton uhynutých rýb, ľudia sa sťažujú na zápach

Škody dosahujú úroveň 90 000 eur.

Rybári odstránili z rieky Hron už takmer 5,5 tony uhynutých rýb. Následky pondelkovej (26. 7.) havárie na bioplynovej stanici v Budči sú podľa nich katastrofálne. Ďalšie stovky uhynutých rýb zostávajú v rieke. Ľudia z okolitých obcí sa sťažujú na nepríjemný zápach.

S brigádami začali rybári zo Žiaru nad Hronom hneď po pondelkovej havárii. Z bioplynky v Budči unikol po nočnej búrke digestát – vyhnitý biokal, ktorý vzniká pri výrobe bioplynu a následne zelenej elektriny.

Pre ryby je táto zmes toxická. Spôsobuje nadmernú spotrebu kyslíka, čo vedie k ich uduseniu. Dvadsaťkilometrový úsek Hrona od obce Budča po Žiar nad Hronom bol podľa rybárov kompletne otrávený.

,,Miestna organizácia v Žiari nad Hronom vyzbierala viac ako 11 000 rýb, čo je 5,4 tony,“ poznamenal ichtyológ Richard Štencl.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa hydrobiológa zo Štátnej ochrany prírody SR to predstavuje len zlomok z celkového úhynu. Časť odniesol prúd do nižších častí rieky, ďalšie uhynuté ryby uviazli na ťažko dostupných miestach a postupne ich vyplavuje.

V dôsledku vysokých teplôt dochádza k ich rýchlemu rozkladu. Šíri sa tak odtiaľto enormný zápach, ktorý prekáža najmä obyvateľom okolitých obcí.

Ďalší postup likvidácie zdochlín má určiť Slovenská inšpekcia životného prostredia. Priame škody doposiaľ vyčíslilo rybárske združenie v Žiari nad Hronom na 90 000 eur. Oveľa väčšia je však škoda spoločenská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny