Na hlavný obsah

Rýchla pomoc po tornáde na južnej Morave viazne. Štát ľuďom hromadne vracal žiadosti

Väčšina ľudí postihnutá katastrofou na dotácie stále čaká.

Rýchla pomoc po tornáde na južnej Morave viazne. Štát ľuďom hromadne vracal žiadosti
Na snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Moravská Nová Ves v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom v piatok 25. júna 2021. Foto: TASR

Po ničivom tornáde na južnej Morave štát sľuboval ľuďom, ktorým živel zničil domy, rýchlu pomoc. Mali by dostať dotáciu v sume až 200 000 eur a 20 000 eur sľubovalo ministerstvo financií vyplatiť čo najskôr ako zálohu.

Prvé žiadosti o dotáciu štát však až 90 percentám žiadateľov poslal späť. Chýbal v nich znalecký posudok, a preto im ich štát vrátil na doplnenie.

Či sa situácia po mesiaci zmenila, priblížil vicestarosta najpostihnutejšej obce Hrušky Marek Babis.

„V podstate sa to nikam ďalej neposunulo, keďže žiadosti mali ľudia späť a čakajú práve na posudky. Tých nehnuteľností, ktoré sú pokazené, je veľké množstvo a znalcov zasa až tak veľa nie je. Takže sa to postupne spracováva,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Pre Mareka Košúta, starostu najväčšej obce postihnutej tornádom – Moravskej Novej Vsi, to ale prekvapenie nie je.

„V postupe problém nevidím, určite by to všetko mohlo byť rýchlejšie, ale aj tí ľudia majú nejakú kapacitu. Žiadostí bolo podaných, ak sa nepletiem, snáď aj tisíc,“ zhodnotil Košút.

Štát prisľúbil ľuďom postihnutým tornádom aj rýchlu zálohu na dotáciu až do výšky 20 000 eur. Tú podľa vicestarostu Babisa ľudia dostali.

„Podľa toho, aké máme informácie, táto čiastka sa už k väčšine občanov dostala,“ uviedol.

Tornádo na južnej Morave pripravilo o život šesť ľudí, stovky boli zranených. Poškodených je asi 1 200 domov a viac ako 60 je určených na demoláciu.

Mesiac po ničivom živle už postihnuté miesta opustili hasiči, obce sú vyčistené, prebieha oprava objektov a odpratávanie stoviek ton sutiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet