Na hlavný obsah

S covidovým pasom do reštaurácií či povinné očkovanie zdravotníkov. Francúzi ohlásili nové opatrenia

Covidovým pasom budú podmienené aj hromadné podujatia.

S covidovým pasom do reštaurácií či povinné očkovanie zdravotníkov. Francúzi ohlásili nové opatrenia
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) so zdravotníkmi. Foto: TASR/AP

Povinné očkovanie pracovníkov v zdravotníctve i kontroly covidových pasov v reštauráciách, dopravných prostriedkoch a na podujatiach s viac ako 50 ľuďmi v pondelok (12. 7.) okrem iného oznámil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Cieľom je potlačiť novú vlnu epidémie covidu-19. Francúzsko podľa prezidenta čelí silnému vzostupu nákazy.

Situácia v krajine zatiaľ zďaleka nie je taká zlá ako v Británii či v Španielsku, počty zachytených infekcií sú však znovu na vzostupe. Na konci júna sa francúzsky priemer nových nákaz držal pod 2 000 na deň, v nedeľu (11. 7.) sa však blížil k 4 000. Vo Francúzsku je zároveň plne zaočkovaných menej ako 40 % obyvateľov, zatiaľ čo v Británii je to 52 %.

„Keď teraz nezasiahneme, počty prípadov a čísla z nemocníc porastú,“ povedal francúzsky prezident v televíznom prejave.

Macron oznámil, že od 15. septembra sa objavia kontroly a prípadne tiež tresty v súvislosti so zaočkovanosťou zdravotníkov. Pre širokú verejnosť absolvovanie vakcinácie proti covidu-19 pre túto chvíľu zostáva dobrovoľné, od najbližších týždňov sa ale od obyvateľov Francúzska začnú na mnohých miestach vyžadovať potvrdenia o ukončenom očkovaní alebo o čerstvo vykonanom PCR teste s negatívnym výsledkom, prípadne o nedávnom prekonaní covidu-19.

Macron podľa agentúry Reuters povedal, že od začiatku augusta budú Green Passy potrebné v baroch, reštauráciách, vlakoch i lietadlách. Agentúra AP píše aj o nákupných centrách. Už od budúcej stredy vraj budú potvrdenia o bezinfekčnosti podmienkou pre prístup na akcie s viac ako 50 účastníkmi.

Reuters podotýka, že vo Francúzsku je relatívne silne zakorenený odpor proti vakcínam. Potvrdzujú to čísla z pravidelného pýtania sa agentúry Morning Consult, ktorá mapuje postoje k vakcínam v 15 vybraných krajinách. Francúzsko bolo minulý týždeň na treťom mieste za Ruskom a Spojenými štátmi so 17 % respondentov, ktorí očkovanie odmietajú, zatiaľ čo ďalších 11 % prejavilo vo veci neistotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet