Na hlavný obsah

SaS: Hnutie Sme rodina sa pravdepodobne zľaklo antivaxerov

Podľa strany by zaočkovaní mali mať výhody.

SaS: Hnutie Sme rodina sa pravdepodobne zľaklo antivaxerov
Na snímke zľava predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), predseda SaS, minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík a poslanec NR SR Radovan Sloboda (SaS). Foto: TASR

Koalícia po niekoľkohodinových rokovaniach dospela k dohode, od ktorej na poslednú chvíľu hnutie Sme rodina ustúpilo. V reakcii na brífing hnutia to v piatok (2. 7.) vyhlásil minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík.

Koaličné strany sa podľa Sulíka dohodli na motivačnom balíčku na podporu očkovania v podobe lotérie, ktorá mala zároveň ísť „ruka v ruke s tým, že očkovaní budú mať viac slobôd“.

Tie mal zaočkovaným zabezpečiť zákon z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý by umožnil, aby Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR mohol pri tvorbe protiepidemických opatrení prihliadať na digitálne covidové pasy, tzv. GreenPassy a umožniť ich vlastníkom voľnejšie pravidlá.

„Sme rodina urobilo na poslednú chvíľu otočku o 180 stupňov, pritom dvakrát súhlasili a návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) zablokovali,“ uviedol Sulík.

„Nepochopil som, prečo to urobili, možno z nejakého strachu pred antivaxermi sa napokon zdržali,“ zhodnotil.

Očkovacia lotéria

Hlasovania v parlamente o lotérii pre očkovaných a sprostredkovateľskom bonuse pre tých, ktorí presvedčia ľudí vo svojom okolí, aby sa nechali zaočkovať, sa SaS zdržalo.

Ako dôvod uviedla predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) práve „nekorektnú blokáciu“ balíčka slobôd pre očkovaných zo strany Sme rodina. Zároveň si nemyslia, že ide o šťastné riešenie, ale chceli si ctiť koaličnú dohodu.

Sulík upresnil, že odmeňovanie očkovaných si vyžiada investíciu vo výške 100 až 200 miliónov eur. Tie by si v SaS vedeli predstaviť investované aj inak.

„Nemyslíme si, že je to dobrý nápad. Dobrý nápad je odmeňovanie vakcinačných centier,“ povedal riaditeľ odboru zdravotníctva na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja a lekár kraja Tomáš Szalay.

„Sme rodina svojím prístupom spôsobila, že niektoré slovenské regióny sa môžu vrátiť do ružovej či červenej farby,“ dodala Cigánikova s tým, že prakticky zablokujú športové a kultúrne podujatia, vstupy do prevádzok alebo svadby a kary.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko