Na hlavný obsah

SaS je proti chaotickým zmenám ústavy kvôli referendu o predčasných voľbách

Navyše, bolo byt to v rozpore s rokovacím poriadkom.

SaS je proti chaotickým zmenám ústavy kvôli referendu o predčasných voľbách
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: SITA

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je proti chaotickým zmenám Ústavy SR, ktoré chcú narýchlo a bez odbornej diskusie presadiť niektorí politici. Uviedla to v piatok (9. 7.) v súvislosti s avizovanými návrhmi novely Ústavy SR, ktorá by mala umožnniť konanie referenda o predčasných voľbách. 

Predseda SaS Richard Sulík uviedol, že jeho strana vníma referendum ako vhodný nástroj na presadenie vôle voličov a jej poslanci boli pripravení považovať úspešné referendum, v ktorom by väčšina občanov žiadala predčasné voľby, za záväzné. Nepovažuje však za správne „narýchlo a chaoticky meniť“ ústavu ako základný dokument štátu.

„Navyše, ak to chceme urobiť ešte aj v rozpore s rokovacím poriadkom. Zmeny v Ústave SR aj v otázkach referenda sa majú robiť uvážlivo a odborne, určite ale nie zbrklo na júlovej mimoriadnej schôdzi,“ zdôraznil Sulík.

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS) nie je v zmysle rokovacieho poriadku možné len tak doplniť nový bod do mimoriadnej schôdze. Pripomenul, že nezaradený poslanec Tomáš Taraba predložil návrh na zmenu ústavy, pričom minulý týždeň tento návrh neprešiel.

„Je teda zrejmé, že nemôžeme rokovať o žiadnom bode najbližších šesť mesiacov, ktorým by sa do ústavy zakotvila možnosť konania referenda o skrátení volebného obdobia.Tí, ktorí tvrdia opak, buď nepoznajú zákony, alebo účelovo zavádzajú verejnosť v snahe zapáčiť sa občanom,“ doplnil Dostál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko