Na hlavný obsah

Šéf otváracieho ceremoniálu OH 2020 skončil vo funkcii pre žarty o holokauste

Škandály pred začiatkom olympiády sa kopia.

Šéf otváracieho ceremoniálu OH 2020 skončil vo funkcii pre žarty o holokauste
Olympijské hry 2020 v Tokiu - na snímke maskoti a päť olympijských kruhov. Foto: SITA/AP

Olympijské hry v Tokiu sa ešte oficiálne nezačali a na krku majú ďalší škandál. O ten najnovší sa len deň pred otváracím ceremoniálom postaral jeho riaditeľ Kentaro Kobajaši. Šéfka tokijských hier Seiko Hašimotová ho odvolala pre vtip o holokauste.

Riaditeľa otváracieho ceremoniálu, ktorý patrí medzi najsledovanejšie udalosti OH, dobehla minulosť. Bývalý japonský komik, ktorý zodpovedal za otvárací ceremoniál, si v roku 1998 robil žarty z holokaustu v komediálnej šou.

Len deň pred začiatkom hier sa o tom dozvedela Hašimotová a jej reakcia na seba nenechala dlho čakať.

Kentaro Kobajaši OH 2020
Na snímke teraz už bývalý riaditeľ otváracieho ceremoniálu OH 2020 Kentaro Kobajaši.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

„Dozvedela som sa to neskoro, nikdy som o tom ani len netušila. Hneď po odhalení tejto skutočnosti sme sa rozhodli, že riaditeľa otváracieho ceremoniálu prepustíme. Máme za sebou niekoľko škandálov, cítim za ne zodpovednosť,“ priznala. Citoval ju aj Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Známy japonský komik Kobajaši sa za vyjadrenia z minulosti ospravedlnil. Otvárací ceremoniál olympijských hier v Tokiu je aj deň pred jeho začiatkom zahalený rúškom tajomstva. Podrobnosti programu sú totiž prísne utajené.

Aj keď bude najväčší športový sviatok pre pandémiu koronavírusu bez divákov, otvárací ceremoniál bude mať výnimku.

„Zúčastní sa na ňom 950 ľudí vrátane športovcov. Tí musia plniť prísnu príručku pravidiel, aby sme predišli šíreniu koronavírusu. V opatreniach sme a aj budeme dôkladní,“ uviedol Hidemasa Nakamura, šéf organizačného výboru.

Škandál s riaditeľom ceremoniálu nie je jediný. Mesiace pred OH 2020 skončil na svojej pozícii aj hudobný skladateľ ceremoniálu, ktorý sa v minulosti chválil rozhovormi o šikanovaní zdravotne postihnutých spolužiakov.

Pre hanlivé poznámky o ženách rezignoval aj kreatívny riaditeľ ceremoniálu a aj predchodca šéfky OH Joširo Mori. Organizátori olympiády okrem iného čelia kritike za usporiadanie hier počas pandémie koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport