Na hlavný obsah

Šéf štátnych hmotných rezerv i Matovič by mali odstúpiť, tvrdí Pellegrini

Strana Hlas-SD reaguje na zistenia o nákupe testov.

Šéf štátnych hmotných rezerv i Matovič by mali odstúpiť, tvrdí Pellegrini
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: SITA

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Ján Rudolf by mal odstúpiť z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy. Vyhlásil to expremiér a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na konštatovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), že pri nákupe testov SŠHR porušila princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

Chcú preveriť všetky nákupy testov

Ak tak Rudolf sám neurobí, podľa Pellegriniho by ho mala odvolať vláda na najbližšom rokovaní. Pellegrini zároveň vyzval na odchod z funkcie expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Avizoval, že v strane vyzvú ÚVO aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby preverili všetky nákupy testov či zriadenie mobilných odberových miest.

„Vyzývame predsedu SŠHR, aby sa vzdal svojej funkcie ako politické gesto,“ uviedol Pellegrini s tým, že tak má Rudolf doznať svoju chybu a prípadne aj ukázať, kto mu ju kázal spraviť alebo ho na to motivoval.

Podčiarkol, že súčasná vláda ľuďom sľubovala transparentnosť a efektívne narábanie s verejnými financiami. Ak šéf SŠHR neodstúpi sám, mala by preto podľa Pellegriniho konať vláda a premiér Eduard Heger (OĽANO) by mal dokázať, že svoje sľuby myslel vážne.

Matovič všetkých oklamal, tvrdí Pellegrini

Prejaviť politickú zodpovednosť by mal podľa Pellegriniho aj minister Matovič. Myslí si, že Matovič by mal úplne odísť z verejného života. Hovorí o škandále najhrubšieho zrna.

Matovič ešte ako premiér totiž podľa Pellegriniho prinútil ľudí na Slovensku dať sa testovať antigénovými testami kúpenými od trnavskej firmy Eurolab Lambda len preto, aby ich štát minul a aby tak mohla koalícia prihrať „kšefty“ spriaznenej firme.

„Igor Matovič sa ukázal ako človek, ktorý všetkých oklamal,“ poznamenal Pellegrini s tým, že pred voľbami sľuboval niečo iné a hral sa na „najspravodlivejšieho zo spravodlivých“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko