Na hlavný obsah

Separujú stále viac. Poplatky za komunálny odpad v Martine však rastú

Výnos nepokrýva skutočné náklady mesta, tvrdí primátor.

Separujú stále viac. Poplatky za komunálny odpad v Martine však rastú
Foto: TASR

Martinčania sú nespokojní s výškou poplatku za komunálny odpad. Radnica ho na tento rok zvýšila o päť eur. Argumentovala tým, že bude mať vyššie výdavky, keďže od 1. januára pribudla povinnosť zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností. Radnica však sľubuje problém riešiť.

Doplácanie vysokých súm

Ročný poplatok za smeti v Martine je od januára 31 eur a 20 centov. Tamojší hovoria, že cena za odpad rastie napriek tomu, že sa stále viac separuje.

„Máme triediť všetko možné, plníme pokyny a čo sa stane? Dostaneme vyúčtovanie a máme vyššie poplatky. Načo potom triedime, keď platíme zvýšené náklady?“ pýta sa pán Palúch z Martina. Okolité mestá podľa neho vozia smeti do regiónu a majú nižšie poplatky.

Primátor Ján Danko (nezávislý) vysvetľoval zvyšovanie poplatkov tým, že výnos dlhodobo nepokrýva skutočné náklady mesta na činnosti nakladania s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom. Každý rok musí mesto za tieto činnosti doplácať takmer milión eur.

„Ak by sme stratu mesta chceli úplne eliminovať, tak by sa poplatok hýbal na úrovni 50-60 eur na osobu,“ vysvetlil pre Rádio Regina Stred.

Vývozy mimo mesta

Od nového roka mestu tiež pribudla ďalšia povinnosť, a to je zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.

„Tu sme pristúpili k navýšeniu poplatkov z dôvodu, že tento odpad sa vyváža mimo regiónu,“ objasnil s tým, že od začiatku roka separoval Martin viac ako 300 ton takéhoto odpadu a zvážal ho mimo regiónu. Tvrdí, že takéto množstvo by sa výrazne podieľalo na zápachu, na ktorý sa miestni obyvatelia sťažovali.

Viacerí poslanci už pri schvaľovaní poplatku za odpad na tento rok vyčítali mestu, že mu chýba stratégia pri nakladaní s odpadom. Vyzývali aj na väčšiu osvetu medzi ľuďmi.

Obchodný riaditeľ spoločnosti, ktorá zabezpečuje pre mesto Martin zber a spracovanie komunálneho odpadu však odmieta, že by nerobili medzi ľuďmi osvetu o separovaní.

„To, že spoločnosť možno supluje informovanosť obyvateľov, je možné. Niekomu sa môže zdať nízka, samozrejme, dá sa to robiť lepšie, treba prísť s nejakými návrhmi,“ povedal Peter Kašuba.

Ďalšie zvyšovanie?

Ján Danko však zároveň priznal, že Martinčania platia viac za skládky odpadu ako obyvatelia okolitých dedín či miest zo severu Slovenska, ktorí navyše vozia svoj odpad práve do metropoly Turca.

„Je najvyšší čas, aby sme sa vysporiadali s touto otázkou. Nie je logické a už vôbec nie akceptovateľné, aby sa odpad v enormných množstvách zvážal do Turčianskej záhradky a dokonca by Martinčania bola tá skupina občanov, ktorá platí viac ako tí z okolitých miest,“ uviedol.

Na záver doplnil, že nakladanie s odpadmi je celosvetový problém a zrejme sa ani Martin v budúcnosti nevyhne aj ďalšiemu zvyšovaniu poplatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny