Na hlavný obsah

Severná a Južná Kórea opäť obnovili horúce linky

Komunikáciu prerušili v júni minulého roka.

Severná a Južná Kórea opäť obnovili horúce linky
Na archívnej snímke z 19. septembra 2018 severokórejský líder Kim Čong-un a pomáha mu jeho sestra Kim Jo-Čong. Foto: TASR/AP

Severná a Južná Kórea oznámili, že v utorok (27. 7.) ráno obnovili cezhraničnú komunikáciu, a to viac ako rok po tom, čo Pchjongjang prerušil všetky oficiálne horúce linky so Soulom. Informovala o tom agentúra AFP.

Sever jednostranne prerušil všetky oficiálne vojenské a politické komunikačné linky s Juhom v júni minulého roka po tom, čo aktivisti posielali z Južnej Kórey cez hranicu letáky namierené proti režimu v Pchjongjangu. Stalo sa tak aj napriek trom summitom medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v roku 2018.

Avšak v prekvapivom oznámení obe strany v utorok uviedli, že všetky komunikačné linky boli ráno obnovené.

„Podľa dohody medzi najvyššími vodcami prijali Sever a Juh opatrenie na opätovné sprevádzkovanie všetkých medzikórejských komunikačných styčných liniek, a to od 10.00 h 27. júla,“ informovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Najvyšší predstavitelia oboch Kóreí si od apríla vymieňali osobné listy zamerané na zlepšenie väzieb a ako prvý krok súhlasili s obnovením horúcich liniek, uviedla vo vyhlásení Mun Če-inova kancelária.

„Obaja lídri sa tiež dohodli na tom, že čo najskôr obnovia vzájomnú dôveru medzi oboma Kóreami a že budú vo vzťahoch opäť pokračovať,“ dodala kancelária.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet