Na hlavný obsah

SHMÚ varuje pred silnými búrkami s krúpami, môžu spôsobiť aj prívalové povodne

Výstraha druhého stupňa platí najmä pre Trenčiansky kraj.

SHMÚ varuje pred silnými búrkami s krúpami, môžu spôsobiť aj prívalové povodne
Tmavé búrkové mraky na nočnej oblohe nad lúkou. Foto: TASR/AP

V nedeľu (25. 7.) večer a v noci platia pre väčšinu územia Slovenska výstrahy pred búrkami, ktoré môžu sprevádzať silný vietor a krupobitie. Výstrahy vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého bude riziko búrok trvať pre celé západné a stredné Slovensko do pondelkového (26. 7.) rána.

Výstrahu druhého stupňa pred silnými búrkami vydal SHMÚ pre okresy na západe Slovenska, najmä v Trenčianskom, ale aj v Trnavskom a Žilinskom kraji.

V Trenčianskom kraji platí výstraha druhého stupňa medzi 21.00 h a najneskôr 23.00 h pre okresy Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Považská Bystrica, Púchov, Prievidza a Trenčín. V Trnavskom kraji v okresoch Trnava, Skalica, Senica a Piešťany a v Žilinskom kraji v okresoch Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Žilina.

Meteorológovia varujú, že v týchto okresoch môžu búrky sprevádzať prívalové zrážky s úhrnmi 40 až 50 milimetrov a nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosťou 70  až 110 kilometrov za hodinu.

Hrozia aj prívalové povodne

V niektorých okresoch hrozia aj prívalové povodne vyvolané búrkami. Druhý stupeň výstrah platí pre okresy Trnava, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Trenčín. „Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia.

Výstrahu prvého stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre okresy Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Piešťany, Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Bytča, Považská Bystrica, Púchov a Ilava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko