Na hlavný obsah

SHMÚ zvýšil výstrahu pred búrkami v časti Slovenska na druhý stupeň

Možný je aj výskyt povodňových úkazov.

SHMÚ zvýšil výstrahu pred búrkami v časti Slovenska na druhý stupeň
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v nedeľu (18. 7.) poobede výstrahu pred búrkami v niektorých častiach Slovenska až na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred búrkami platí pre okresy Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Lučenec, Partizánske, Prievidza, Žiar nad Hronom, Turčianske Teplice, Banská Bystrica a Brezno.

<strong>Meteorologické výstrahy na nedeľu 18. júla.</strong>Foto: SHMÚ
Foto: SHMÚ

Meteorológovia upozornili, že s búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Druhý stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami vydal aktuálne SHMÚ pre regióny Dolného Hrona, Dolného Považia, Ipľa a Dunaja na juhozápadnom Slovensku. Platí pre okresy Dunajská Streda, Senec, Galanta, Pezinok, Veľký Krtíš, Lučenec a Žarnovica, zatiaľ do 18.00 h.

Pre okres Rožňava vydali meteorológovia až výstrahu tretieho stupňa pred prívalovými povodňami.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa pred dažďom s krúpami. Tie môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Podľa SHMÚ možno počítať s úhrnmi zrážok od 20 do 40 milimetrov a nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Búrky by mali trvať do 20.00 h. SHMÚ upozornilo, že je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, akými sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Tie môžu miestami dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko