Na hlavný obsah

Situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje, krajina ostáva žlto-zelená (+mapa)

V porovnaní s minulým týždňom si pohoršil jeden okres.

Situácia na Slovensku sa aj naďalej zlepšuje, krajina ostáva žlto-zelená (+mapa)
Na snímke zákazníci sedia na terase prevádzky v centre Košíc. Foto: TASR/AP

Slovensko je od pondelka 5. júla v rámci covidového automatu už len dvojfarebné. Zeleno-žlté sfarbenie si vyžaduje už len mierne obmedzenia a vo všetkých verejných interiéroch budú stačiť rúška.

V žltej farbe (I. stupeň ostražitosti) je 33 okresov. V oveľa viac okresoch je situácia ešte lepšia. Zelených okresov (monitoring) je 46.

V porovnaní s posledným týždňom si pohoršil jediný okres – Turčianske Teplice, ktoré sa zo zelenej farby presunuli do žltej.

Vo všetkých okresoch môžu byť otvorené interiéry reštaurácií. V žltých okresoch ešte platí obmedzenie, podľa ktorého môže byť v interiéri pri spoločnom stole maximálne 6 osôb, alebo osoby z jednej domácnosti. Medzi stolmi musia byť rozostupy dva metre. Toto nariadenie pre okresy v monitoringu neplatí.

Do piatka 9. júla zostáva v platnosti cestovateľský semafor, ktorý rozdeľuje krajiny sveta do troch farieb. Tie určujú podmienky pri návrate z danej krajiny.

V piatok semafor nahradí jeho nová verzia, ktorá upravuje podmienky návratu zo zahraničia na Slovensko s rozdielmi pre plne zaočkované a iné osoby.

Definícia plne zaočkovanej osoby

  • osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky dvojdávkovej vakcíny,
  • osoba najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii jednodávkovej vakcíny,
  • osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19,
  • osoba po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou alebo dvojdávkovou schémou (okamžite po podaní prvej dávky) - prechodne do 9. augusta.

Detské tábory

Pri nástupe na zotavovacie podujatie pre deti a mládež musia všetci účastníci, teda deti i osoby zabezpečujúce priebeh podujatia, mať negatívny výsledok PCR testu na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín od doručenia výsledku.

Povinnosť predložiť negatívny výsledok PCR testu na COVID-19 neplatí pre deti do 10 rokov, zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19.

Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemiologickej situácie nariadiť aj ďalšie, prísnejšie opatrenia pre organizáciu táborov.

Svadby a oslavy

Rôzne oslavy, večierky, svadobné hostiny či kary sa môžu organizovať za účasti väčšieho množstva ľudí.

zelených okresoch, kde sú kapacitné podmienky podľa tých pre hromadné podujatia môže byť max. 500 ľudí v interiéri a 1 000 v exteriéri. Tá istá podmienka platí aj pre bohoslužby.

V žltých okresoch môže na podobné podujatie prísť do interiéru maximálne 100 osôb a do exteriéru až 250 osôb. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko