Na hlavný obsah

Situácia v Nemecku sa po záplavách upokojuje, naďalej vyslobodzujú ľudí

Bilancia obetí mierne stúpla.

Situácia v Nemecku sa po záplavách upokojuje, naďalej vyslobodzujú ľudí
Na snímke zatopená obec po záplavách v Nemecku. Foto: SITA/AP

Situácia v Nemecku, ktoré v uplynulých dňoch postihli ničivé záplavy, sa upokojuje. Bavorské mesto Pasov sa zrejme vyhne rozsiahlejšej povodni. Zlepšenie hlási tiež Sasko, ktoré čiastočne sprevádzkovalo železničnú trať medzi Drážďanmi a Prahou.

Na západe krajiny, kde najničivejšia povodeň za posledné desaťročia pripravila o život najmenej 165 ľudí, pokračujú vyslobodzovacie práce, informovala v pondelok (19. 7.) agentúra DPA. Nemecká meteorologická služba DWD uviedla, že krajine by sa mali v najbližších dňoch vyhnúť zrážky – až na ojedinelé prehánky a búrky.

Najhoršie postihnutý okres hlási vyše 100 obetí

Záplavy, ktoré postihli západnú časť Nemecka po stredajších (14. 7.) búrkach a lejakoch a ktoré v sobotu (17. 7.) zasiahli aj východ krajiny, si podľa aktuálnych údajov vyžiadali viac ako 160 ľudských životov. V Porýní-Falcku, konkrétne v najhoršie postihnutom okrese Ahrweiler, registrujú podľa polície 117 mŕtvych a 749 zranených.

Bilancia vzrástla oproti nedeli (18. 7.) o ďalších sedem mŕtvych. V Severnom Porýní-Vestfálsku v nedeľu evidovali 46 obetí, dvaja ľudia zomreli tiež v Bavorsku.

Mierne zlepšenie

V Pasove má Dunaj momentálne výšku 8,18 metrov. Zaostáva tak za najvyšším povodňovým stupňom, ktorý platí po prekročení 8,5 m. Kulminovať by mal počas dnešného dopoludnia. Podľa miestnej polície je zatiaľ od stavu katastrofy ďaleko, zrušenie výstrahy pred veľkou vodou však podľa úradov nie je na programe dňa.

Vydýchnuť si môžu tiež ľudia v alpskom Berchtesgadene, kde rozvodnená rieka Ache cez víkend pripravila o život dvoch ľudí. Ďalších 160 ľudí muselo opustiť domovy. Geológovia teraz skúmajú vodou nasiaknuté svahy pre možné zosuvy pôdy.

Situácia sa upokojuje tiež v Sasku, kde voda v okresoch Bautzen a Görlitz cez víkend zaplavila cesty a pivnice. Lužická Nisa dosiahla v Zittau najvyšší štvrtý povodňový stupeň.

Odpratávanie a návraty domov

Na západe Nemecka pokračujú odpratávacie práce. Pri meste Erftstadt v Severnom Porýní-Vestfálsku vyslobodili viac ako 100 vozidiel, ktoré zastihla povodeň na rýchlostnej ceste. Podľa záchranárov v nich nenašli nikoho mŕtveho.

Hladina v neďalekej priehradnej nádrži Steinbach klesla pod kritický stav. Podľa miestnych úradov tým pominulo nebezpečenstvo, že sa hrádza pretrhne. V dôsledku toho sa môžu vrátiť do svojich domovov evakuovaní obyvatelia nižšie položených obcí Swisttal a Rheinbach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet